intervenții chirurgicale

Intervențiile chirurgicale se pot realiza pentru corectarea mai multor defecte de vedere. În cazul cataractei, chiar dacă în stadiile de început ale bolii vederea se poate corecta cu ajutorul ochelarilor de vedere, intervenția chirurgicală este  soluția cea mai bună, mai ales că este o procedură chirurgicală relativ ușoară și cu un grad mare de reușită. De obicei, operația în cazul cataractei presupune îndepărtarea cristalinului afectat și înlocuirea lui cu o lentilă artificială.

Evoluția degenerescenței maculare umede poate fi întarziată sau chiar oprită cu ajutorul chirurgiei cu laser, însă doar într-un număr destul de mic de cazuri.

Desprinderea de retină poate fi tratată numai cu ajutorul intervenției chirurgicale și, pentru a se obține rezultate bune, într-un interval de timp scurt de la data apariției acesteia. Există mai multe procedee chirurgicale ce pot fi aplicate, în funcție de tipul desprinderii de retină. Cel mai comun procedeu este cerclajul scleral și constă în atașarea unei benzi din plastic sau silicon în partea posterioară a ochiului pentru a mari presiunea exercitată dinspre exterior asupra globului ocular și a ajuta astfel la reatașarea retinei. Vitrectomia, un alt procedeu chirurgical, constă în îndepărtarea umorii vitroase și înlocuirea ei cu o soluție specială care va mări presiunea exercitată asupra retinei și va ajuta la reatașarea acesteia. Dacă partea desprinsă nu este mare, se poate folosi retinopexia pneumatică, ce constă în introducerea în umoarea vitroasă a unei mici bule de gaz care va apăsa apoi retina, ori se folosește un laser sau un instrument criogenic pentru a se lipi retina la locul desprinderii. În general șansele de reușită în cazul intervențiilor chirurgicale pentru desprinderea de retină sunt bune, acestea variind totuși în funcție de gravitate, locul unde apare, cauză și rapiditatea cu care s-a intervenit. De asemenea, nu în toate cazurile intervenția chirurgicală reușită garantează și recuperarea totală a vederii.

Glaucomul poate fi, în stadiile timpurii, tratat medicamentos, însă când aceasta nu ajută este necesară intervenția chirurgicală. Indiferent de tipul tratamentului, daunele aduse vederii până în acel moment nu pot fi îndreptate. Tratamentul chirurgical al glaucomului urmărește eliminarea cauzelor care duc la deteriorarea nervului optic, respectiv controlul presiunii intraoculare. Aceasta se poate realiza fie prin asigurarea drenării umorii apoase din ochi, fie prin diminuarea producției de umoare apoasă de către corpul ciliar (prin incapacitarea, în parte, a acestuia). Din păcate, glaucomul nu poate fi vindecat, însă poate fi controlat prin controlul presiunii intraoculare.

Intervenția chirurgicală în cazul keratoconusului are loc atunci când alte metode de corectare a vederii nu mai sunt suficiente sau nu sunt suportate de către pacient. Aceste metode inițiale de tratament constau în portul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact normale (în stadiile inițiale ale bolii), sau în folosirea unor lentile de contact speciale. Intervenția chirurgicală poate consta fie în inserarea unor implanturi speciale în cornee, acestea ajutând la schimbarea formei corneei, fie în transplant de cornee, caz în care corneea este îndepărtată și înlocuită. Transpalntul de cornee se mai practică și în alte situații în care corneea este vătămată (in cazul ulcerului cornean uneori, în urma unor accidente, infecții oculare, complicații apărute în urma altor intervenții chirurgicale la ochi). Transplantul de cornee este o operație destul de comună, cu șanse mari de succes.

De obicei, singurul remediu eficient împotriva strabismului este intervenția chirurgicală. Cu cât intervenția chirurgicală are loc mai repede, în stadiile timpurii ale strabismului, cu atât există șanse mai mari ca vederea normală să fie restaurată complet. Dacă este prezentă și ambliopia, tratamentul chirurgical nu va rezolva în totalitate această problemă, în special la adulți. Va fi necesară în acest caz și adoptarea altor metode de tratament pentru ambliopie. Uneori, în funcție de gravitate, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale pentru corectarea strabismului. Intervenția chirurgicală constă în ajustarea mușchilor oculari astfel încât ochiul afectat sa se alinieze cu celălalt. Dacă ambii ochi sunt afectați de strabism, intervenția chirurgicală îi va viza pe amândoi. În cazurile mai ușoare de strabism se pot încerca și alte metode de tratament, non-chirurgicale (exerciții oculare, purtarea ochelarilor).

Se mai realizează intervenții chirurgicale în cazul ptozei palpebrale, ajustandu-se mușchii responsabili cu mișcarea pleoapelor.

 


Leave a Reply