Blefarita (inflamaţia pleoapelor)

  • 0

Blefarita (inflamaţia pleoapelor)

Category : Uncategorized

Blefarita este o afecţiune des întâlnită, în care pleoapele se umflă, iar particule uleioase și bacterii acoperă marginea pleoapei din apropierea bazei genelor. Această afecţiune este deranjantă, deoarece provoacă iritații, mâncărimi, roșeață și înțepături sau senzaţie de arsură la nivelul ochilor. Cauzele de fond ale blefaritei nu sunt complet elucidate, dar apariţia acesteia poate fi asociată cu o infecție bacteriană a ochilor, cu simptome ale sindromului ochiului uscat sau cu anumite tipuri de boli ale pielii cum ar fi acneea rozacee.

Blefarita este de două tipuri: anterioară şi posterioară.

Blefarita anterioară afectează exteriorul pleoapei, în zona în care se află genele. Aceasta poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Dacă este lăsată netratată, blefarita anterioară poate duce la îngroșarea şi întoarcerea în interior sau în exterior a pleoapelor, și chiar la probleme de vedere cauzate de genele întoarse în interior care pot duce la deteriorarea corneei.

Blefarita posterioară afectează partea internă a pleoapei şi apare ca rezultat al disfuncţiei micilor glande sebacee meibomiene, de la baza genelor. Atunci când glandele meibomiene se înfundă de la o blefarită posterioară, acest lucru poate duce la dezvoltarea orjelectului (urciorului) sau a şalazionului (inflamaţie cronică a glandelor sebacee meibomiene). Blefarita posterioară poate duce, de asemenea, la îngroşarea marginii pleoapelor şi la formarea crustelor. În cazul acestui tip de blefarită, lacrimile pot căpăta un aspect asemănător spumei.

Mulți dintre noi putem dezvolta ambele forme de blefarită, atât anterioară cât și posterioară în același timp, în diferite grade. Simptomele blefaritei sunt: iritaţie a ochilor şi a pleoapelor, cruste care se formează pe pleoape şi pe gene, mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare, roşeaţă a ochilor şi a marginilor ochilor, senzaţie de arsură şi corp străin în ochi.

Blefarita apare frecvent la persoanele cu tendinţă spre ten gras, mătreaţă sau ochi uscaţi. Această afecţiune este asociata de asemenea şi cu disfuncţii ale glandelor sebacee meibomiene. Persoanele cu acnee rozacee – o afecţiune a pielii care provoacă umflături asemănătoare coşurilor şi roşeaţă a feţei – pot suferi şi de acnee rozacee oculară, care afectează pleoapele prin roşeaţă şi umflare.

Fiecare dintre noi avem bacterii pe suprafața pielii, dar la unele persoane, bacteriile se află în număr mare în pielea de la baza genelor. Aceste cantități mari de bacterii din jurul genelor pot duce la formarea de particule şi coji asemănătoare mătreţei de-alungul genelor şi marginilor pleoapei.

Apariţia blefaritei poate fi avea şi alte cauze, precum: dermatita seboreică (mătreaţa scalpului şi a sprâncenelor), acneea rozacee (afecţiune a pielii care cauzeaza roseaţa feţei), acarienii genelor (mici organisme aflate în foliculii genelor) sau reacţiile alergice la produse cosmetice sau medicamente.

O examinare atentă a pleoapelor din partea medicului oftalmolog este, de obicei, îndeajuns pentru a diagnostica blefarita, dar acesta poate face şi alte teste, dacă este necesar.

Blefarita este adeseori o afecțiune cronică, dar ea poate fi ţinută sub control cu mai multe tipuri de tratament. Medicul oftalmolog este cel care poate identifica tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte. Compresele calde sunt de asemenea de ajutor în tratarea blefaritei. Un prosop curat, înmuiat în apă caldă şi pus pe pleoapele închise timp de cel puțin un minut şi repetarea procesului de două-trei ori, ajută la eliminarea cojilor, a resturilor din jurul genelor şi a sebumului din apropierea glandelor sebacee meibomiene. Acest lucru previne dezvoltarea şalazionului – un nodul  cauzat de inflamaţia cronică a glandelor sebacee meibomiene ale pleoapei. Alte tipuri de tratamente care pot fi prescrise de medic sunt unguentele cu antibiotic, lacrimile artificiale sau picăturile cu steroizi pentru lubrifierea ochilor şi calmarea iritaţiei. Menţinerea unei igiene riguroase este extrem de importantă. Ochii trebuie curăţaţi regulat pentru a preveni revenirea blefaritei. Pe lângă curățarea cu atenție a genelor şi a pleoapelor, este recomandată curăţarea părului, a pielii capului şi a sprâncenelor cu un şampon antibacterian, pentru a facilita controlul blefaritei.

Indiferent de tipul de blefarită cu care ne confruntăm, trebuie să urmăm recomandările medicului oftalmolog cu privire la tratament şi igienă, pentru a ne bucura pe deplin de sănătatea ochilor noştri.


Leave a Reply