Conjunctivita

  • 0

Conjunctivita

Category : Uncategorized

A venit vara, anotimpul vacanțelor și perioada în care ne bucurăm de diverse activități în aer liber.  În acest anotimp însă, ochii noștri sunt expuși factorilor nocivi din jurul nostru, iar anotimpul călduros accentueaza efectele acestora. Aerul condiționat, căldura, apa mării sau cea din piscine sunt surse de infecții și iritații pentru ochi, iar conjunctivita este favorizată în această perioadă. Deși conjunctivita poate afecta persoanele de orice vârstă, aceasta este frecvent întâlnită la copiii de vârstă școlară

Conjunctivita este o inflamație sau infecție a conjunctivei  – membrana mucoasă care căptușește suprafața interioară a pleoapelor și acoperă suprafața albă a ochiului sau sclera. Infecția bacteriană sau virală determină forma contagioasă a conjunctivitei, dar conjunctivita are mai multe forme.  Ea poate apărea și care urmare a unei reacții alergice la iritanții din aer cum sunt polenul și fumul, clorul din bazinele de înot, dar și la ingrediente ale produselor cosmetice sau alte produse care vin în contact cu ochii. Infecțiile bacteriene și virale localizate în alte părți ale corpului pot uneori să ducă la apariția conjunctivitei.

Semnul distinctiv al conjunctivitei este aspectul roz sau roșiatic al ochiului, care este cauzat de inflamația și dilatarea vaselor de sânge din conjunctivă. În funcție de tipul de conjunctivită, alte semne și simptome pot include o secreție mucoasă de culoare galben sau verde, lăcrimare excesivă, mâncărime oculară, sensibilitate la lumină, senzație de corp străin în ochi sau durere. Simptomele pot oferi indicii privind tipul de conjuctivită.  Conjunctivita virală provoacă de obicei lăcrimare excesivă a ochilor și o secreție ușoară. Conjunctivita bacteriană provoacă adesea secreții groase și  lipicioase, uneori de culoare verzui.  Conjunctivita alergică afectează ambii ochi și provoacă mâncărimi și înroșirea ochilor și, uneori secreție mucoasă.  Conjunctivita papilară gigantă afectează de obicei ambii ochi și cauzează intoleranță la lentilele de contact, mâncărime oculară, secreții severe, lăcrimare și umflături roșii pe partea inferioară a pleoapelor. Pentru a identifica tipul de conjunctivită și tratamentul adecvat, este necesar consultul și analizele de specialitate.

Principala modalitate de apărare împotriva conjunctivitei este evitarea cauzelor de apariție, cum ar fi prosoapele contaminate. Atât conjunctivita virală cât și cea bacteriană, care pot fi provocate de sursele din aer, se răspândesc foarte ușor. Pentru a evita conjunctivita alergică, este important să ținem ferestrele și ușile închise în zilele în care polenul din aer este într-o cantitate mare. Ștergerea prafului și aspiratul mod frecvent ajută la eliminarea potențialilor alergeni  din casă. În cazul expunerii la fum sau substanțe chimice este recomandată rămânerea în zone bine ventilate, Dacă am fost deja expunși la aceste substanțe, compresele reci aplicate peste ochii închiși pot fi de ajutor în calmarea simptomelor.

Conjunctivita papilară gigantă este frecventă în rândurile purtătorilor de lentile de lentile de contact. În acest caz, este necesar ca o perioadă să se evite purtarea lentilelor de contact. Specialistul vederii poate recomanda un alt tip de lentile de contact, pentru a reduce posibilitatea apariției conjunctivitei.

Doar medicul specialist este cel care poate prescrie tratament pentru conjunctivită.  Lacrimile artificiale ajută la ameliorarea disconfortului ocular, protejează suprafața ochilor de alergeni și diluează alergenii prezenți în filmul lacrimal. Picăturile de ochi sau unguentele antibiotice pot atenua majoritatea formelor de conjunctivită bacteriană, în timp ce antibioticele sub formă de comprimate sunt utilizate pentru anumite infecții care își au originea în alte părți ale corpului. Antihistaminicele ajută de asemenea la controlul simptomelor alergice ale conjunctivitei. În cazul conjuctivitei papilare gigante, specialistul poate prescrie picături pentru a reduce inflamația și mâncărimea.

De obicei, conjunctivita este o infecție minoră a ochilor. Dar uneori poate evolua spre o stare mai gravă. De aceea este important consultul de specialitate pentru un diagnostic corect înainte de a utiliza orice picături oftalmice recomandate de prieteni sau de alte persoane, pentru a evita alte probleme oculare.

O bună igienă este cea mai bună modalitate de a controla răspândirea conjunctivitei. Odată ce infecția a fost diagnosticată, este important să respectăm câteva reguli. Printre acestea se numără: evitarea atingerii ochilor cu mâinile sau frecarea lor, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, schimbarea zilnică a prosopului  și evitarea folosirii la comun a acestuia cu alte persoane, evitarea folosirii produselor de îngrijire sau cosmetice pentru ochi de la alte persoane și  urmarea cu strictețe a sfaturilor specialiștilor vederii cu privire la îngrijirea și întreținerea lentilelor de contact.

 


Leave a Reply