Dezlipirea de retină

  • 0

Dezlipirea de retină

Category : Uncategorized

Dezlipirea de retină este o afecțiune gravă, prin care retina se desprinde de țesutul de care, în mod normal, este atașată — condiție în care nu mai poate funcționa. Retina este o membrană subţire, sensibilă la lumină, aflată în partea posterioară a ochiului. Razele de lumină sunt focalizate pe retină prin cornee, pupilă și cristalin. Retina transformă razele de lumină în impulsuri care călătoresc prin intermediul nervului optic la creier, unde sunt interpretate ca imagini. O retină sănătoasă, intactă este cheia pentru o vedere clară. Interiorul ochiului nostru este plin cu un gel transparent numit corp vitros, care este atașat de retină. Uneori, mici porțiuni de gel sau de celule din interiorul corpului vitros proiectează umbre pe retină, și astfel, câteodată putem vedea mici puncte, șiruri sau pete care se mișcă și par că plutesc în câmpul nostru vizual. Deseori le putem vedea atunci când ne uităm la un fundal simplu, cum ar fi un  un perete gol sau când privim cerul albastru. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros se contractă și își poate schimba forma, trăgând de retină. Atunci când acest lucru se întâmplă, putem observa în câmpul nostru vizual flash-uri luminoase și fâșii de lumină, sau putem avea senzația că vedem steluțe.

De obicei, corpul vitros se îndepărtează de retină fără a provoca probleme. Dar, uneori, corpul vitros trage destul de tare și rupe retina în unul sau mai multe locuri. Fluidul subretinian poate trece printr-o astfel de ruptură, dizlocând retina din poziția inițială. Atunci când retina este dizlocată din poziția pe care o ocupă în partea posterioară a ochiului, are loc dezlipirea de retină. Retina nu mai funcționează și astfel vederea devine neclară. Dezlipirea de retină este o afecțiune foarte gravă, care conduce în cele mai multe cazuri la orbire, dacă nu se intervine chirurgical într-un interval de timp cât mai scurt de la apariția ei.

Simptomele dezlipirii de retină pot include: creșterea bruscă în mărime și în număr a punctelor și petelor din câmpul nostru vizual, acest lucru indicând faptul că poate apărea o ruptură de retină; apariția bruscă de flash-uri luminoase, care poate indica o primă etapă a dezlipirii retinei; apariția unei  umbre în vederea periferică (partea laterală a câmpului vizual) și perceperea unei “perdele” de culoare gi închis care se mișcă și acoperă câmpului vizual; o scădere bruscă a acuității vizuale. Punctele și petele care par că plutesc și flash-urile luminoase în sine sunt destul de comune și nu înseamnă întotdeauna o dezlipire de retină. Totuși, în cazul în care acestea apar brusc, sunt mai severe și observăm că ne pierdem acuitatea vizuală trebuie să apelăm de urgență la medicul oftalmolog.

Un risc crescut de dezlipire a retinei îl au cei care suferă de miopie severă sau glaucom, cei care au suferit o operație de cataractă sau grave leziuni oculare, cei care au avut dezlipire de retină la celălalt ochi sau au în istoricul familial persoane care au suferit de o dezlipire de retină și cei care au zone slăbite la nivelul retinei și care pot fi observate de medicul oftalmolog în timpul unei examinări oftalmologice. Astfel, dacă suferiți de miopie severă sau aveți în istoricul familiei persoane care au suferit de afecțiuni ale retinei, este importantă efectuarea controalelor oftalmologice regulate. Dacă suferiți un traumatism ocular prezentați-vă de urgență la medicul oftalmolog pentru o examinare. În cazul în care vă aflați printre cei cu factori de risc pentru dezlipirea de retină, informați-vă asupra simptomelor și prezentați-vă de urgență la medicul specialist în cazul în care își face simțită prezența unul dintre simptomele enunțate anterior.

Medicul oftalmolog poate diagnostica dezlipirea de retină prin examinarea fundului de ochi după dilatarea pupilei, precum și prin intermediul ultrasunetelor. Unele dezlipiri de retină sunt descoperite în timpul unui examen oftalmologic de rutină. De aceea este atât de importantă realizarea examenelor oftalmologice regulate.

Dezlipirea de retină se tratează prin intervenție chirurgicală. În funcție de starea de sănătate, medicul va recomanda procedura optimă și vă va informa asupra riscurilor și beneficiilor opțiunilor de tratament.

Cele mai multe cazuri de dezlipire de retină se tratează prin sigilarea retinei pe peretele posterior al ochiului cu ajutorul intervenției laser sau prin crioterapie (înghețare). Ambele proceduri creează o cicatrice care ajuta la sigilarea retinei pe partea posterioară a ochiului.

Aproape toti pacientii cu dezlipire de retină trec printr-o intervenție chirurgicală pentru plasarea retinei înapoi în poziția corectă. În caz contrar, retina își va pierde capacitatea de a funcționa, ceea ce poate duce la orbire. Metoda de tratament a dezlipirii de retină depinde de caracteristicile desprinderii. În fiecare din următoarele metode, medicul oftalmolog va localiza rupturile și, cu ajutorul chirurgiei cu laser sau crioterapiei va sigila ruptura. Cerclajul scleral presupune plasarea unei benzi flexibile din plastic sau silicon în partea posterioară a ochiului pentru a mări presiunea exercitată din exterior asupra globului ocular, ajutând astfel la reatașarea retinei. Retinopexia pneumatică constă în injectarea unei mici bule de gaz în corpul vitros al ochiului, care va apăsa retina închizând orificiul. Pentru a închide ruptura se folosește laserul sau criopexia. Vitrectomia este folosită frecvent pentru a trata o dezlipire de retină. Această procedură constă în îndepărtarea corpului vitros din globul ocular și înlocuirea lui cu o soluție specială, care va mări presiunea exercitată asupra retinei și va ajuta la reatașarea acesteia.

Cele mai multe interventii chirurgicale aplicate în cazul dezlipirii de retină sunt de succes, cu toate că uneori este nevoie de o a doua operație. Cu toate acestea, în unele cazuri, dezlipirea de retină nu poate fi tratată. Dezvoltarea de țesut cicatricial este motivul pentru care retina nu poate fi reatașată, iar în acest caz ochiul va continua să își piardă din acuitatea vizuală, lucru care, în cele din urmă va duce la orbire.

După o operație de succes pentru dezlipirea de retină, este nevoie de mai multe luni pentru îmbunătățirea vederii iar, în unele cazuri, aceasta nu va reveni complet. Din păcate, unii pacienţi nu își mai pot recupera deloc vederea. Cu cât este mai severă dezlipirea de retină, cu atât mai puțin va reveni vederea. De aceea, este extrem de important să respectăm calendarul vizitelor oftalmologice regulate sau să ne prezentăm la medic la primul semn care ar putea indica probleme cu vederea.

Iată cum și în acest caz, vizitele scurte (fără probleme, fără complicații) și dese (în acest caz, anuale) la oftalmolog reprezintă cheia marilor succese.


Leave a Reply