Hipertensiunea oculară

  • 0

Hipertensiunea oculară

Category : Uncategorized

Când presiunea din ochi, numită presiune intraoculară depășește valorile normale, se vorbește despre hipertensiune oculară. Presiunea oculară este măsurată în milimetri de mercur (mm Hg). Presiunea normală a ochilor variază între 10-21 mm Hg, în timp ce hipertensiunea oculară este o presiune oculară de peste 21 mm Hg.

Nivelul crescut al presiunii intraoculare este, de asemenea, asociat cu glaucomul, care este o afecțiune mai gravă, care cauzează pierderea vederii și deteriorarea nervului optic. Hipertensiunea oculară însă, fără alte boli asociate, nu duce la deteriorarea vederii sau a ochilor. Studiile arată că 2 – 3% din populația generală are hipertensiune oculară.

Deși definiția sa a evoluat în timp, următoarele criterii definesc în prezent hipertensiunea interoculară:

  • O presiune intraoculară mai mare de 21 mm Hg în oricare dintre cei doi ochi sau în ambii ochi la două sau mai multe controale oftalmologice;
  • Nervul optic neafectat;
  • Fără semne de glaucom sau alte afecțiuni oculare.

Pentru a determina alte cauze posibile ale presiunii oculare ridicate, medicul oftalmolog poate evalua dacă sistemul de drenaj (numit “unghi”) este deschis sau închis, utilizând o tehnică numită gonioscopie.

Hipertensiunea oculară nu este o boală în sine; persoanele cu hipertensiune oculară trebuie observate mai atent decât populația generală pentru depistarea precoce a glaucomului. Din acest motiv, acestea sunt numite “suspecte de glaucom”, datorită presiunii ridicate din interiorul ochilor. Un examen ocular poate arăta un nerv optic afectat de glaucom.

Hipertensiune oculară este asimptomatică, aceasta neputând fi depistată fără investigații, deoarece nu există semne exterioare sau simptome usor de identificat, cum ar fi durerea sau înroșirea. Din acest motiv, examenele oftalmologice regulate sunt critice pentru a exclude orice deteriorare a nervului optic, datorată creșterii presiunii interoculare.

Presiunea intraoculară ridicată este o preocupare pentru persoanele cu hipertensiune oculară, deoarece este unul dintre principalii factori de risc pentru glaucom.

Presiunea ridicată din interiorul ochiului este cauzată de un dezechilibru între producerea și drenarea fluidului în ochi (umoarea apoasă): lichidul se produce continuu, dar nu poate fi drenat din cauza canalelor de drenaj care funcționează incorect. Acest lucru duce la mărirea cantității de lichid dn interiorul ochiului, crescând astfel presiunea.

O altă modalitate de a vizualiza presiune ridicată din interiorul ochiului este să vă imaginați un balon de apă. Cu cât este introdusă mai multă apă în balon, cu atât este mai mare presiunea din interiorul balonului. Același lucru se întâmplă cu lichidul în exces din interiorul ochiului: cu cât este mai fluid, cu atât este mai mare presiunea. De asemenea, la fel cum un balon de apă poate exploda dacă se introduce prea multă apă în el, nervul optic din ochi poate fi distrus de prea multă presiune.

Persoanele cu hipertensiune oculară prezintă un risc crescut de apariție a glaucomului, astfel încât unii oftalmologi preferă în aceste cazuri să prescrie picături oftalmice pentru scăderea presiunii interoculare.

Multiple studii au arătat faptul că incidența leziunilor glaucomatoase la persoanele cu hipertensiune oculară este de aproximativ 2,6 – 3% pentru presiunile intraoculare de 21-25 mm Hg, de 12-26% pentru presiunile intraoculare de 26-30 mm Hg și de aproximativ 42% pentru presiunile intraoculare mari, de 30 mm Hg.

În aproximativ 3% dintre cazurile de hipertensiune oculară, venele din retină pot fi blocate (ocluzia venei retiniene), ceea ce ar putea duce la pierderea vederii. Din această cauză, este adesea recomandată menținerea presiunii intraoculare sub 25 mm Hg la persoanele de peste 65 ani care au hipertensiune oculară.

Este de asemenea cunoscut faptul că presiunea intraoculară crește odată cu înaintarea în vârstă, la fel cum riscul de glaucomul crește odată cu vârsta.

Riscul de hipertensiune oculară este de 10 – 15 ori mai mare decât cel de glaucom cu unghi deschis primar, care este o formă obișnuită de glaucom. Asta înseamnă că din 100 de persoane cu vârsta peste 40 de ani, aproximativ 10 vor avea presiuni intraoculare mai mari de 21 mm Hg, dar numai 1 dintre aceștia va avea glaucom.

Paza bună trece primejdia rea! În acest caz, paza bună este atât de simplă: examenul oftalmologic anual, iar primejdia rea este orice problemă de vedere care ne-ar putea limita posibilitatea de a vedea lucrurile așa cum sunt, sau așa cum vrem noi.


Leave a Reply