Indicatoarele cu laser şi riscurile asupra vederii

  • 0

Indicatoarele cu laser şi riscurile asupra vederii

Category : Uncategorized

Indicatoarele cu laser sunt acele instrumente eficiente, care ne ajută atunci când susţinem prezentări, pentru a evidenţia anumite idei sau imagini proiectate pe un ecran. Ele emit un fascicul concentrat de lumină de mare intensitate. Ceea ce este posibil să nu ştim este că, dacă privim direct la fasciculul de lumină al unui indicator cu laser sau dacă ne jucăm cu el în faţa unei oglinzi, acest lucru poate duce la pierderea temporară a vederii și chiar la deteriorarea permanentă a retinei. De aceea este extrem de important să nu ne jucăm cu aceste instrumente şi mai ales să avem grijă să nu ajungă în mâinile copiilor. Este bine să ne informăm asupra riscurilor la care ne expunem atunci când utilizăm astfel de instrumente, şi acest lucru ne propunem să facem în articolul de astăzi.

Cea mai frecventă problemă asociată cu folosirea indicatorului cu laser și ochi este o afecțiune numită orbirea temporară cauzată de o lumină intensă. Aceasta apare atunci când ochiul devine orb, după ce a fost expus la o lumină puternică. Cei mai mulți dintre noi am experimentat acest efect după ce am fost fotografiaţi cu un aparat foto cu blitz. Acest efect este temporar și cei mai mulți oameni îşi recapătă vederea după un minut sau câteva minute de la expunerea la lumina puternică. Orbirea temporară cauzată de o lumină puternică poate fi periculoasă în cazul în care apare în timpul desfăşurării unei activităţi solicitante, cum ar fi, de exemplu, conducerea unui autovehicul sau pilotarea unui avion.

Sunt însă şi alte probleme care pot fi cauzate de folosirea necorespunzătoare a unui indicator cu laser, şi anume leziunile oculare. Printre leziunile oculare care pot fi cauzate de aceste dispozitive se numără rupturi ale maculei (partea ochiului responsabilă de vederea centrală), hemoragii în diferite straturi ale retinei, pliuri maculare (atunci când celulele proliferează pe suprafața retinei, provocând tulburări vizuale) sau cavităţi în retină. Deteriorarea retinei duce la leziuni permanente ale ochiului, iar acestea pot avea ca rezultat pierderea permanentă a vederii.

În multe ţări, indicatoarele cu laser sunt reglementate şi au, de obicei, o etichetă de avertizare a consumatorului asupra pericolului pe care acestea îl reprezintă. Cele mai multe lasere care sunt utilizate în jucării și jocuri sunt etichetate ca fiind de tip I. Acest lucru înseamnă ca ele au o putere de ieșire de sub 4 miliwați și nu prezintă risc de deteriorare a retinei. Cele mai multe indicatoare cu laser sunt clasificate ca fiind de tip II sau III A, ceea ce înseamnă că au o putere cuprinsă între 1 până la 5 miliwaţi. Teoretic, această putere este suficient de mare pentru a deteriora retina, în condiţiile în care ochiul este expus continuu la lumina dintr-un astfel de dispozitiv, timp de 10 secunde. În practică însă, ar fi dificil să se deterioreze ochiul, deoarece ochiul face o mulțime de mici mișcări, ceea ce face aproape imposibilă expunerea continuă a ochiului la lumină puternică timp de 10 secunde. Până în prezent nu există în literatura de specialitate cazuri de daune permanente cauzate de indicatori cu laser de tip II sau IIIA. Însă este bine să fim precauţi întotdeauna atunci când utilizăm astfel de dispozitive şi să nu le îndreptăm niciodată asupra ochilor.

Este foarte important să identificăm care dintre produsele cu laser ar putea fi periculoase și modul de utilizare a acestor dispozitive în condiții de siguranță. Indicatoarele laser cu o putere mai mare de cinci miliwaţi sunt foarte periculoase. În cazul în care un indicator cu laser cu o putere mai mică de cinci miliwați este îndreptat către ochii cuiva, acea persoana poate clipi sau se poate întoarce, fără a suferi leziuni oculare. Cu toate acestea, mecanismele naturale de protecţie ale ochiului, precum reflexul de clipire, sunt ineficiente împotriva laserelor cu o putere mai mare de cinci miliwați, și astfel poate apărea o deteriorare severă a retinei, chiar și după o expunere de moment.

Sunt câteva lucruri simple pe care le putem face când vine vorba despre indicatoarele cu laser, pentru a ne proteja ochii şi vederea. Primul şi cel mai important lucru atunci când deţinem un astfel de dispozitiv este să nu îl îndreptăm niciodată către o persoană, mai ales către ochi. Un alt lucru extrem de important este să nu cumpărăm un indicator cu laser pentru copiii noştri şi, dacă avem deja unul, să avem grijă ca acesta să nu ajută niciodată în mâinile copiilor. Şi, nu în ultimul rând, înainte de a cumpăra un indicator cu laser trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a ne asigura că acesta are o putere mică, de sub cinci miliwaţi şi să ne informăm asupra riscurilor care decurg din folosirea necorespunzătoare a acestui dispozitiv.

Indicatoarele laser cu lumină albastră şi albastru-violet pot fi deosebit de periculoase. Ochiul uman este mai puțin sensibil la albastru și violet. Astfel, la un fascicul cu lumină laser de culoare roşu sau verde reacţionăm mai rapid, clipind sau întorcându-ne privirea, în timp ce la culoarea albastru sau albastru-violet există riscul să nu clipim sau să nu ne întoarcem privirea suficient de rapid, crescând astfel riscul de apariţie a unei leziuni oculare grave.

O vorbă celebră spune că “prevenţia este mama înţelepciunii”. Aşadar, să folosim cu înţelepciune instrumentele pe care le avem la dispoziţie şi să ne protejăm permanent ochii.


Leave a Reply