Miodezopsiile

  • 0

Miodezopsiile

Category : Uncategorized

Vi s-a întîmplat să vedeți mici particule sau resturi care arată ca niște scame care plutesc în câmpul vostru vizual? Acestea poartă numele de miodezopsii. Miodezopsiile sunt tulburări vitreene și de obicei sunt normale și inofensive. De regulă, acestea pot fi văzute atunci când privim un fundal simplu, cum este cazul unui perete gol sau un cer albastru. Aceste particule mici, care sunt percepute sub formă de scame, viermișori sau sub alte forme sunt de fapt mici aglomerări de gel sau celule din interiorul corpului vitros – lichidul limpede, sub formă de gel vâscos, care se găsește în interiorul ochiului.

Miodezopsiile pot arăta ca mici particule, fire, ca o pânză de păianjen sau alte forme. De fapt, ceea ce vedem sunt umbrele acestora proiectate pe retină. Acestea pot fi detectate de către medicul oftalmolog cu ajutorul unor lămpi speciale de examinare, chiar și atunci când noi nu le observăm. Deoarece se află în interiorul ochiului și sunt suspendate în interiorul corpului vitros, ele se mișcă cu odată cu ochii atunci când încercăm să le vedem.

Unele miodezopsii sunt prezente încă de la naștere, ca parte a dezvoltării ochiului, iar altele apar în timp. Când ajungem la maturitate, spre vârsta de mijloc, corpul vitros începe să lichefieze și să se contracteze. Unele părți ale corpului vitros formează niște mănunchiuri sau fire în interiorul ochiului. Gelul vitros se îndepărtează de peretele din spate al ochiului, provocând o detașare posterioară de corp vitros, care este o cauză comună a miodezopsiilor.

Miodezopsiile sunt mai frecvente în rândul persoanelor care suferă de miopie, care au fost supuse operației de cataractă, care au suferit o intervenție chirurgicală cu laser a ochiului sau care au avut o inflamație în interiorul ochiului.

Majoritatea miodezopsiilor sunt inofensive și sunt doar deranjante. Multe dintre ele vor dispărea în timp și vor deveni mai puțin deranjante. Oamenii sunt uneori interesați în înlăturarea miodezopsiilor prin intervenții chirurgicale, însă specialiștii efectuează astfel de intervenții doar în cazuri rare.

Pe lângă formele și petele plutitoare pe care le vedem în câmpul vizual, uneori putem vedea și flash-uri de lumină. Acestea apar mai frecvent la persoanele în vârstă și, de obicei, sunt cauzate de stimularea mecanică a fotoreceptorilor atunci când corpul vitros trage ocazional de retina sensibilă la lumină. Ele pot fi și un semn de avertizare a dezlipirii de retină – o problemă foarte gravă, care poate duce la orbire dacă nu este tratată imediat.

Unii oameni experimentează flash-uri luminoase care apar ca niște linii orizontale sau valuri de căldură în ambii ochi, și care adesea durează între 10 și 20 minute. Aceste tipuri de flash-uri luminoase sunt de obicei cauzate de un spasm al vaselor de sânge din creier, care cauzează migrenă. Dacă o durere de cap urmează unor flash-uri de lumină, aceasta se numește migrenă. Cu toate acestea, liniile orizontale sau valurile de căldură pot apărea fără a fi însoțite de o durere de cap. În acest caz, flash-urile luminoase se numesc migrenă oftalmică sau migrenă fără durere de cap.

Apariția bruscă a unui număr semnificativ de miodezopsii, mai ales dacă sunt însoțite de flash-uri de lumină sau alte tulburări de vedere, ar putea indica o dezlipire de retină sau o altă problemă oculară gravă. În acest caz trebuie consultat de urgență specialistul pentru un consult de specialitate. Specialistul va realiza toate testele și va lua în considerare simptomele, istoricul medical și prezența factorilor de risc, deoarece dezlipirea de retină, care duce în final la ruptură de retină este nedureroasă, dar este însoțită de simptome oculare, ca cele prezentate mai sus.

Indiferent de situație, este bine să nu amânăm vizita la specialistul vederii în cazul apariției miodezopsiilor, pentru a exclude orice risc de apariție a unor probleme oculare grave.


Leave a Reply