Mit sau realitate?

  • 0

Mit sau realitate?

Category : Uncategorized

Circulă multe idei despre vedere – precum legendele — atât pe internet cât și în discuțiile pe care le auzim în jurul nostru. Este bine însă, indiferent ce informații ajung la noi, să fim în măsură să apreciem dacă informația respectivă este adevărată sau falsă. Vă prezentăm în continuare câteva dintre acestea și raționamentul științific:

Nr. 1: „Este periculos să privim direct spre soare, chiar dacă folosim ochelari de soare sau mijim ochii”.

Realitate: razele UV emise de soare ne pot orbi definitiv în doar câteva secunde dacă privim soarele direct.

Nr. 2: „Cititul la lumină discretă sau cititul textelor scrise cu fonturi foarte mici dăunează vederii”.

Mit: acestea pot obosi ochii, însă nu dăunează și nu au efecte negative pe termen lung.

Nr. 3: „Până merge la școală, nu e nevoie să duc copilul la oftalmolog dacă nu observ că are probleme”.

Mit: este recomandat un prim consult oftalmologic al copilului până la vârsta de 3 ani, pentru a depista cât mai devreme eventualele probleme. Prevenția întotdeauna dă roade mai bune decât rezolvare pompieristică a problemelor.

Nr. 4: ”Privitul la televizor de la o distanță prea mică dăunează vederii”.

Mit: nu există nici o dovadă în acest sens. Acest lucru însă poate semnala o problemă deja existentă de vedere, mai ales la copii și nu în ultimul rând, poate să genereze o durere de cap.

Nr. 5:„Dacă mâncăm morcovi, vom vedea mai bine”.

Parte mit, parte realitate: vitamina A se găsește în multe alte alimente. Este adevărat, deficiența vitaminei A în organism poate cauza probleme cu vederea, iar aportul acesteia contribuie la o bună sănătate a ochilor, însă oricât de multă vitamina A am ingera nu ne va transforma vederea într-una perfectă (dacă nu o avem deja) și nu va rezolva alte probleme oculare (precum miopia, prezbiopia sau astigmatismul).

Nr. 6: „Strabismul se vindecă de la sine”.

Mit: este nevoie de tratament pentru vindecarea acestuia, iar cu cât tratamentul începe mai din timp, cu atât mai bine pentru sănătatea ochilor.

Nr. 7: „Purtarea unor ochelari care nu au dioptriile corecte ne strică vederea”.

Mit: neplăcerea va fi că nu vom vedea clar, iar ca « bonus », pot apărea dureri de cap … de asemenea neplăcute. Este important însă pentru copiii sub 8 ani să poarte ochelari dacă au nevoie, pentru a preveni apariția ambliopiei.

Nr. 8: „Vârstnicii a căror vedere se îmbunătățește pot suferi de cataractă”.

Realitate: uneori, vârstnicii care folosesc ochelari pentru citit constată că pot citi și fără ochelari și au impresia că vederea lor se îmbunătățește, însă de multe ori acesta este un semn de apariție a cataractei.

Nr. 9: „Exercițiile pentru ochi îmbunătățesc vederea”.

În general mit: de obicei, o problemă cu vederea are cauze anatomice și nu poate fi rezolvată cu exerciții oculare. Acestea pot da unele rezultate în cazul anumitor probleme de vedere, de cele mai multe ori la copii sau adolescenți.

Nr. 10: ”Un ochi vânăt se vindecă mai repede dacă aplicăm pe el o bucată de carne crudă”.

Mit: un alt mit destul de răspândit care nu are nici o confirmare științifică. Însă, dacă vă place atât de mult carnea …

Nr. 11: „Dacă nu purtăm ochelarii, vederea ni se deteriorează mai rapid”.

Mit: efect va fi acela că vom vedea mai prost, ceea ce poate degenera în ochi obosiți, dureri de cap, etc. însă vederea nu se va deteriora mai rapid. Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri legate de vedere.

Nr. 12:„Orbii au un al șaselea simț cu ajutorul căruia se orientează”.

Mit: persoanele oarbe își folosesc restul simțurilor (auzul, mirosul, gustul și simțul tactil), acordând acestora o atenție sporită. Nu există un al șaselea simț.

Orice are un început are și un final. Mit sau realitate?


Leave a Reply