Ochelarii de vedere

Ochelarii de vedere se numără printre cele mai mari invenţii. Ei au evoluat de-a lungul timpului şi continuă să evolueze. Cu ajutorul ochelarilor de vedere putem corecta viciile de refracţie şi ne putem bucura de o vedere clară. Deşi astăzi sunt disponibile pe scară largă şi lentilele de contact şi intervenţiile chirurgicale pentru corectarea vederii, ochelarii de vedere au rămas şi în zilele noastre foarte utilizaţi.

Există mai multe tipuri de lentile din care putem alege atunci când vine vremea pentru achiziţia ochelarilor. Lentilele din plastic au fost şi rămân un material popular pentru lentilele de ochelari. Lentilele din policarbonat sunt mai subțiri, mai ușoare și de până la 10 ori mai rezistente la impact decât lentilele obișnuite din plastic. Lentilele asferice au un profil mai subțire și mai atractiv decât celelalte lentile. Ele elimină, de asemenea, acel aspect de ochi măriţi, cauzat de anumite prescripții. Lentilele cu indice de refracţie ridicat sunt fabricate din materiale noi, care permit lentilelor să fie mai subțiri și mai ușoare decât lentilele obișnuite din plastic. Aceste lentile sunt excelente pentru ochelarii de protecție, pentru ochelarii pentru copii și pentru oricine dorește lentile ușoare și durabile. Lentilele fotocromatice sunt lentile sensibile la lumina soarelui, care se întunecă rapid în condiții de lumină intensă și se deschid repede la culoare, devenind transparente, în condiţii de iluminat obișnuit, de interior. Lentilele polarizante diminuează strălucirea de pe suprafețele plane, reflectorizante precum apă, zăpadă, asfalt sau parbriz și au avantajul de a reduce oboseala ochilor cauzată de acele străluciri supărătoare.

Ochelarii de vedere corectează viciile de refracţie precum miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Pe lângă acestea, în jurul vârstei de 40 de ani apare prezbiopia. Aceasta reprezintă pierderea capacității cristalinului de a se focaliza pe obiectele aflate la apropiere, ceea ce face ca, de exemplu, să nu mai vedem clar literele dintr-o carte. Pentru acest tip de afecţiune sunt disponibile lentilele de ochelari multifocale. Şi aceste lentile sunt de mai multe tipuri. Lentilele bifocale au două puteri de corecţie: una pentru vederea la distanţă şi una pentru vederea la apropiere. Cele două puteri ale lentilelor bifocale sunt separate printr-o linie de demarcaţie vizibilă. Lentilele trifocale au trei puteri de corecţie: pentru vederea la apropiere, intermediar şi vederea la distanţă. Cele trei puteri ale acestor lentile sunt separate de două linii vizibile de demarcaţie. Lentilele progresive prezintă mai multe avantaje comparativ cu cele bifocale și trifocale, deoarece permit purtătorului să vadă cu claritate la diferite distanțe. Aceste lentile nu au linii de demarcaţie vizibile şi permit o tranziție lină și confortabilă între cele trei puteri ale lentilei. Persoanele cu prezbiopie care văd bine la distanță fără ochelari, pot utiliza pentru prezbiopie ochelarii simpli pentru citit.

Pentru lentilele de ochelari sunt disponibile diverse tratamente. Tratamentul anti-reflex se numără printre cele mai populare tratamente pentru lentile. El poate îmbunătăți considerabil aspectul și confortul ocular, reducând la minimum cantitatea de lumină care se reflectă pe suprafața lentilelor, ceea ce duce la reducerea efectului de orbire şi a oboselii oculare. Alte tipuri de tratamente pentru lentile sunt cele împotriva radiaţiilor UV şi a luminii albastru-violet dăunătoare, împotriva zgârieturilor, murdăriei şi prafului, hidrofobe şi tratamente care crează efectul de oglindă.

Pe lângă tipurile de lentile, ramele au şi ele un rol important, atât practic cât şi estetic. Materialele pentru ramele de ochelari au evoluat şi ele. Astfel, sunt disponibile rame din material plastic sau, pentru cei care suferă de alergii, ramele din metale hipoalergenice precum titanul sau oțelul inoxidabil. Unele rame sunt realizate cu aliaje metalice foarte flexibile, care reduc riscul ruperii lor. Pe lângă scopul lor practic, ochelarii de vedere au devenit populari şi ca accesorii la modă. Astfel, mulți oameni își schimbă ramele de ochelari în funcţie de garderobă. Aspectul, gustul personal și stilul de viață sunt criterii care se iau în considerare în alegerea ramelor pentru ochelari. Ramele multicolore, brandurile de designeri aplicate ramelor şi inserțiile de pietre prețioase sunt astăzi frecvent întâlnite în modele de rame pentru ochelari. De asemenea, modelul de rame “rimless” (ochelarii fără rame) a devenit foarte apreciat, în special de cei care preferă ochelarii fără rame evidente. Acest model presupune ataşarea braţelor din plastic sau metal direct pe lentile.

Cu atâtea opţiuni pe care le avem la dispoziţie, ar putea părea dificil să ne alegem lentilele şi ramele pentru ochelari. Însă dacă ne informăm asupra caracteristicilor esenţiale ale fiecărui tip de lentile şi rame în parte şi le alegem pe cele potrivite nevoilor şi preferinţelor noastre, ne vom bucura de o vedere clară şi confortabilă.