Pinguecula și pterigionul

  • 0

Pinguecula și pterigionul

Category : Uncategorized

Pterigionul și pinguecula sunt excrescențe care apar pe suprafața corneei și conjunctivei. Ambele formațiuni sunt destul de des întâlnite și nu sunt canceroase.

Pinguecula este o proeminență de culoare gălbui care apare pe conjunctivă, în apropierea corneei. De cele mai multe ori apare pe partea laterală a ochiului, aproape de nas. Aceasta este o modificare a țesutului normal, care duce la formarea unui depozit de proteine, grăsimi și/sau calciu. Este foarte frecventă în rândul persoanelor vârstnice. Denumirea provine din substantivul latin “pinguis” care înseamnă grăsime.

Pterigionul este o excrescență de ţesut, de formă triunghiulară, care apare pe albul ochiului și care, în cele din urmă se întinde pe cornee. Aceasta poate rămâne de dimensiuni mici sau poate crește suficient de mare pentru a împiedica vederea clară. Un pterigion se poate dezvolta de multe ori de la pinguecula. Pterigionul este mai frecvent la bărbați decât la femei, iar incidența cea mai mare apare între 20 și 40 de ani. În unele cazuri pterigionul se poate înroși şi inflama, iar în altele se pot mări și îngroșa, lăsând impresia că avem ceva în ochi. Dacă un pterigion este suficient de mare, acesta poate afecta forma suprafeței corneei, ceea ce duce la astigmatism.

Nu este încă foarte clar care sunt cauzele dezvoltării pterigionului și pingueculaei. Radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sunt considerate a fi un factor în dezvoltarea acestor excrescențe. Se consideră că alți factori care favorizează apariţia pterigionului și pingueculaei sunt ochii uscați, praful și mediul uscat.

În majoritatea cazurilor, primul semn al pingueculaei este o pată în relief sau o umflătură pe conjunctivă, de obicei pe partea laterală a ochiului apropiată de nas. Simptomele sunt de regulă rare, dar, cu toate acestea, în cazul în care pinguecula se irită, putem avea senzația de corp străin în ochi. În unele cazuri, pinguecula se umflă și se inflamează. Ochii se pot irita sau înroşi, mai ales în cazul expunerii intense la soare, vânt, praf sau mediu foarte uscat.

În cazul pterigionului, unele persoane pot să nu aibă alte simptome în afara excrescenței vizibile. Alte persoane, în special cele ale căror pterigion este în creștere, pot prezenta roșeață și/sau inflamație. Alte simptome pot include: vedere încețoșată, arsură și mâncărime, senzație de nisip sau corp străin în ochi.

Medicul oftalmolog poate diagnostica pterigionul și pinguecula în cadrul unui examen oftalmologic, cu ajutorul lămpii cu fantă. Acest dispozitiv permite examinarea detaliată a corneei, irisului, cristalinului și a spațiului dintre iris și cornee, pentru a identifica posibile anomalii.

În general, pterigionul și pinguecula nu necesită tratament, cu excepţia cazurilor când simptomele se agravează. Când pinguecula sau pterigionul devin rosii şi iritate, se pot recomanda picături sau unguente oculare, iar în unele cazuri picături sau injecții cu steroizi, pentru a reduce inflamaţia. În cazul în care excrescențele devin suficient de mari pentru a amenința vederea sau a provoca disconfort persistent, acestea pot fi îndepărtate chirurgical. Câteodată, acestea sunt îndepărtate din motive pur estetice.

În ciuda îndepărtării chirurgicale, adeseori pterigionul poate recidiva. Rata de recurență este, conform unelor studii, între 30 și 40 la sută.

Cel mai bun mod de a evita recidiva este de a limita expunerea la factorii de mediu care contribuie la apariția și dezvoltarea lor. Protecția adecvată a ochilor împotriva luminii excesive a razelor UV cu ochelari de soare potriviți, evitarea expunerii la vânt și praf și hidratarea ochilor prin folosirea lacrimilor artificale în condiții de mediu uscat sunt cele mai la îndemână modalități pe care le putem avea în vedere.


Leave a Reply