Prezbiopia pe înţelesul tuturor

  • 0

Prezbiopia pe înţelesul tuturor

Category : Uncategorized

Prezbiopia, cuvânt derivat din limba greacă, care se traduce prin prin „ochi bătrân” este o afecţiune legată de vârsta ochiului, care face dificilă vederea la apropiere. Când suntem tineri, cristalinul (lentila ochiului) este moale și flexibil. Cristalinul își schimbă forma cu ușurință, permițându-ne să ne focalizăm pe obiecte aflate atât la apropiere cât și în depărtare. După vârsta de 40 de ani, cristalinul devine mai rigid şi, din cauza faptului că acesta nu îşi mai poate schimba forma la fel de ușor cum o făcea odată, este mai dificil să vedem cu claritate la apropiere. Aceasta este prezbiopia şi cu toţii ne confruntăm cu ea, mai devreme sau mai târziu, în jurul vârstei de 40 de ani.

Spre deosebire de alte erori de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia şi astigmatismul, prezbiopia este cauzată de un proces legat de vârstă, care conduce la pierderea flexibilităţii cristalinului, aşadar prezbiopia nu este un viciu de refracţie ci o consecinţă a îmbătrânirii.

În general, se consideră că pe masură ce înaintăm în vârstă, schimbările care se produc în proteinele din cristalin fac ca acesta să devină mai rigid în timp și mai puțin flexibil. De asemenea, muşchii din jurul cristalinului îşi pot pierde elasticitatea. Pe măsură ce cristalinul devine mai puțin flexibil și mai puţin capabil de a-şi schimba forma la fel de ușor cum o făcea odată, ochiul întâmpină dificultăţi în a se focaliza pe obiectele apropiate. Acesta este motivul pentru care oamenii aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani, de multe ori sunt nevoiţi să îndepărteze de ochi materialele de citit, pentru a vedea literele mai clar.

Unele dintre semnele și simptomele prezbiopiei includ dureri de ochi, dureri de cap sau senzație de oboseală în desfăşurarea activităţilor care implică vederea la apropiere, cum ar fi de exemplu cititul sau cusutul. Unul dintre cele mai evidente semne ale prezbiopiei este necesitatea de a ține materialele de lectură la o lungime de braț, pentru a vedea literele cu claritate.

Simptomele hipermetropiei  și prezbiopiei sunt similare, dar cu toate acestea, cele două afecţiuni au cauze diferite. Hipermetropia este o eroare de refracție care apare atunci cand ochiul este mai scurt decât în ​​mod normal sau corneea este prea plată şi, ca urmare, razele de lumină se focalizează dincolo de retină în loc să se focalizeze pe retină. În general, acest lucru ne permite să vedem clar obiectele aflate la distanţă, dar obiectele apropiate apar neclare. În timp ce hipermetropia este, de obicei, prezentă de la naștere, prezbiopia se dezvoltă mai târziu, de obicei în jurul vârstei de 40 de ani.

Prezbiopia este diagnosticată de către specialistul vederii, în cadrul unui examen oftalmologic complet. Pe lângă verificarea altor probleme ale ochilor, specialistul vederii  determină şi gradul de prezbiopie, prin utilizarea unui test standard de vedere şi recomandă cea mai bună corecţie pentru prezbiopie. Nu există cea mai bună metodă pentru corectarea prezbiopiei. Corecţia cea mai potrivită depinde de ochii şi stilul de viaţă al fiecăruia. Specialistul vederii este cel în măsură să ne recomande cea mai eficientă corecţie, în funcţie de stilul nostru de viaţă şi de istoricul medical.

Ochelarii pentru citit reprezintă cea mai frecventă şi uşoară modalitate de a corecta prezbiopia și sunt de obicei purtaţi doar în timpul lucrului de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul. Pentru cei care poartă lentile de contact, specialistul vederii poate prescrie ochelari de citit care pot fi purtaţi împreună cu lentilele de contact pentru ne ajuta să ne adaptăm la activităţile care presupun vederea la apropiere.

Ochelarii de vedere cu lentile bifocale sau lentile progresive sunt o altă metodă uzuală de corectare a prezbiopiei. Lentilele bifocale au două puncte diferite de focalizare: partea superioară a lentilei este dedicată vederii la distanță, în timp ce partea inferioară a lentilei are o bază de prescripţie pentru vederea la apropiere. Lentilele progresive sunt similare cu lentilele bifocale, dar oferă o tranziție vizuală lină între vederea la distanță, vederea intermediară și vederea la apropiere, furnizând toate corecţiile necesare. Acest lucru înseamnă că, în loc să avem doar două zone diferite de vizualizare – la apropiere și la distanță – cum se întâmplă în cazul lentilelor bifocale, lentilele progresive au puteri progresive de corecție de jos în sus, oferind cea mai naturală corecție a vederii. Prima lentilă progresivă din lume, inventată în anul 1959, a fost lentila Varilux®. De atunci, Essilor a continuat să inoveze și a stabilit noi standarde de performanță în îmbunătățirea vederii persoanelor cu prezbiopie. Lentilele Varilux® continuă să fie număul 1 în topul  lentilelor progresive prescrise de către medicii oftalmologi și optometriștii din întreaga lume.

O altă modalitate pentru corectarea prezbiopiei o reprezintă lentilele de contact multifocale. În timp ce lentilele bifocale au două niveluri de putere de corecție, lentilele de contact multifocale creează mai multe niveluri de putere de corecție. Un alt mod de a corecta prezbiopia cu lentilele de contact îl reprezintă folosirea lentilelor de contact cu rol diferit, care corectează vederea la distanță în ochiul mai puţin afectat de prezbiopie și vederea de aproape în ochiul afectat mai mult de prezbiopie. Creierul învață să se adapteze la folosirea unui ochi sau a celuilalt pentru diferite sarcini.

Deoarece cristalinul se schimbă în mod continuu odată cu vârsta, prescripţia pentru ochelari va creşte şi ea în timp. De aceea, controlul oftalmologic regulat este necesar pentru a ajusta prescripţia în mod corespunzător, astfel încât vederea la apropiere să fie clară.

Pe lângă corecţia cu ajutorul ochelarilor şi a lentilelor de contact, există și opțiuni chirurgicale pentru corectarea prezbiopiei. Însă cea mai uşoară şi mai des folosită metodă pentru a corecta prezbiopia este purtarea ochelarilor.

Iată că nu avem niciun motiv să ne speriem de prezbiopie, ea este un proces natural al îmbătrânirii, iar soluţiile pe care le avem la dispoziţie pentru a o corecta sunt multiple. 


Leave a Reply