Protecția optimă împotriva luminii albastre și radiațiilor UV

  • 0

Protecția optimă împotriva luminii albastre și radiațiilor UV

Category : Uncategorized

În viața de zi cu zi, suntem permanent expuși la diverse surse de lumină, fie ele naturale sau artificiale. Radiația luminoasă, așa cum o cunoaștem acum, are o porțiune vizibilă (cea care oferă senzația de lumină și culoare), precum și una invizibilă ochiului uman (radiațiile ultraviolete și cele infraroșii).

Despre radiațiile UV se știe că trebuie să ne protejăm de ele constant, pentru că aduc leziuni semnificative pielii și ochilor. În schimb, deși la fel de nocivă, puțină lume cunoaște cât este de dăunătoare lumina albastră-violet, vizibilă. Acest tip de lumină este emis de către soare, dar și de ecrane digitale (telefonul, tableta, laptopul, televizoarele, toate emană lumină albastră).

La întrebarea “Cât de mult timp petreceți în fața calculatorului sau a telefonului?”, absolut toți pacienții recunosc că stau măcar 3-4 ore pe zi în acest mediu, constant. Așadar, dacă tehnologia a evoluat în acest sens, și noi, ca medici și specialiști ai vederii sănătoase, trebuie să oferim cea mai bună protecție în medii cu lumină albastră și ultraviolete.

Recomandarea mea este ca toți acești pacienți, expuși la medii cu potențial dăunător, să poarte ochelari cu lentile cu tratament performant – Crizal Prevencia de la Essilor. Inovație de ultimă oră, aceste lentile protejează ochii de lumina invizibilă (radiații UV), dar și de prima porțiune a luminii vizibile – lumina albastră-violet.

În plus, copiii au filtrele naturale ale ochiului (corneea și cristalinul) foarte transparente, astfel că, recomandarea Societății Mondiale de Oftalmologie Pediatrică și Strabism (WSPOS) este ca aceștia să poarte ochelari de soare și de vedere care să blocheze radiația ultravioletă, deoarece majoritatea expunerii la soare se face până la vârsta de 21 de ani, iar efectele dăunătoare sunt cumulative în timp. Pentru că, în ultima perioadă, vedem copii din ce în ce mai mici care se expun la tabletă și telefon, cu atât mai mult recomand utilizarea acestor lentile, împreună cu sfatul de reducere a timpului petrecut în fața ecranelor pentru această categorie de vârstă.

Spre deosebire de vechile lentile cu filtru de calculator, Crizal Prevencia este un tratament transparent, cu o ușoară tentă violet, lucru care este pe placul pacienților care nu vor să aibă două perechi de ochelari de vedere – unii de birou și unii pentru în restul timpului.

Așadar, când alegeți lentilele pentru ochelari, cereți părerea medicului și opticianului, deoarece aceștia vă pot oferi cele mai performante lentile, adaptate la tipul de activitate pe care îl desfășurați în fiecare zi!

Profil

Medic Specialist Oftalmolog

Spitalul de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”

Rețeaua magazinelor de optică medicală Optiblu

Clinica Oftalmologică Infosan

www.roxanacozubas.com


Leave a Reply