Recunoaşterea şi tratarea leziunilor oculare

  • 0

Recunoaşterea şi tratarea leziunilor oculare

Category : Uncategorized

Leziunile oculare sunt un potenţial pericol pentru sănătatea ochilor noştri şi pentru vedere. De aceea, este important să le recunoaştem şi să ştim ce putem face pentru a le trata.

Atunci când se produce un traumatism ocular, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne prezentăm  la medic, chiar și în cazul în care leziunea pare minoră. O vătămare gravă a ochiului nu este întotdeauna imediat evidentă, de aceea întârzierea acordării asistenţei medicale poate duce la agravarea leziunii și ar putea provoca pierderea permanentă a vederii. Deoarece leziunile oculare pot provoca daune grave ale vederii, este important să lăsăm specialiştii să se ocupe de ele şi să nu încercăm să le tratăm noi.

Sunt câteva semne care indică o leziune oculară şi anume:  dureri sau dificultăţi de vedere, tăieturi sau rupturi ale pleoapei, dificultăţi de mişcare a ochiului, o dimensiune sau o formă neobişnuită a pupilei, sânge la nivelul ochiului, obiecte care se află în ochi sau sub pleoapă şi care nu pot fi îndepărtate cu ușurință.

În cazul oricărei leziuni oculare sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le facem. Nu trebuie să atingem, să frecăm sau să aplicăm presiune la nivelul ochiului, să nu încercăm să eliminăm obiectul blocat în ochi, să nu aplicăm niciun fel de unguente sau medicamente şi să mergem de urgenţă la medic.

Loviturile la ochi sunt destul de frecvente. În acest caz, putem aplica uşor o compresă rece pe ochi, pentru a reduce durerea şi umflarea. Nu trebuie să aplicăm niciun fel de presiune pe ochi. Dacă după o lovitură uşoară ochiul se înnegreşte, apar durere sau tulburări vizuale, trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic. Chiar şi o lovitură uşoară poate provoca o vătămare gravă a ochilor.

Vântul poartă în aer nisip sau alte resturi care ne pot intra în ochi. În acest caz este important să nu frecăm ochiul şi să îl spălăm, iar dacă resturile sau nisipul rămân în ochi, să bandajăm ochiul şi să mergem la medic pentru ajutor.

Dacă ochiul a fost tăiat sau înțepat, ne putem proteja ochiul cu ajutorul unui scut improvizat (de exemplu fundul unui pahar de hârtie poate funcţiona ca un scut), până ajungem la medic. De asemenea, nu trebuie să clătim ochiul cu apă sau să îndepărtăm obiectul blocat în ochi şi nu trebuie să frecăm ochiul sau să aplicăm presiune asupra lui. Este de preferat să evităm administrarea antiinflamatoarelor până ajungem la medic, deoarece multe dintre acestea subţiază sângele şi pot agrava sângerarea.

În situaţia în care un obiect ne intră în ochi, este important să nu frecăm ochiul. Putem încerca să eliminăm obiectul din ochi, ridicând pleoapa superioară peste genele de pe pleoapa inferioară, să clipim de mai multe ori şi să lăsăm lacrimile să elimine obiectul aflat ochi. În cazul în care nu reuşim să eliminăm singuri obiectul, trebuie să ţinem ochiul închis şi să ne prezentăm la medic.

Arsurile cauzate de produse chimice sunt un alt tip de leziuni oculare. În cazul în care ne confruntăm cu o astfel de arsură, trebuie să spălăm imediat ochii cu multă apă curată şi să mergem de urgenţă la medic pentru a primi îngrijiri medicale.

Indiferent de cauzele care au condus la leziuni oculare, este recomandat să mergem la medic pentru consult, sfaturi şi îngrijire, iar în situații extreme, cum ar fi un traumatismele oculare severe, să ne prezentăm de urgenţă la medic.

Deşi unele leziuni ni se pot părea minore, este bine să privim toate leziunile oculare ca potențialele situații de urgență, pentru a nu ne asuma niciun fel de riscuri.

 


Leave a Reply