Retinopatia diabetică

  • 0

Retinopatia diabetică

Category : Uncategorized

Retinopatia diabetică este o afecțiune care apare la persoanele cu diabet, și care provoacă deteriorarea progresivă a retinei. Este o complicație gravă a diabetului, care pune în pericol vederea. Diabetul este o boală care interferează cu capacitatea organismului de a utiliza și stoca zahărul, ceea ce poate provoca multe probleme de sănătate. Prea mult zahăr în sânge poate cauza daune întregului organism, inclusiv ochilor noștri. În timp, diabetul afectează sistemul circulator al retinei.

Retinopatia diabetică este rezultatul deteriorării vaselor mici de sânge care hrănesc retina. Acestea duc la scurgeri de sânge și alte fluide, care provoacă umflarea ţesuturilor retinei și opacifierea vederii. Boala afectează, de obicei, ambii ochi. Cu cât este mai lungă perioada de la instalarea diabetului, cu atât este mai probabil ca persoana afectată de această boală să dezvolte retinopatie diabetică. Dacă este netratată, retinopatia diabetică poate duce la orbire.

Simptomele retinopatiei diabetice includ: puncte sau pete care par că plutesc în câmpul vizual, vedere încețoșată, pete întunecate sau luminoase în câmpul vizual, dificultăți de vedere noaptea și pierderea parțială sau totală a vederii.

La pacienții cu diabet, perioadele prelungite de hiperglicemie (cantități mari de glucoză în sânge) pot duce la acumularea de lichid în cristalinul ochiului, responsabil cu controlul focalizării. Acest lucru modifică curbura cristalinului, ceea ce duce la vederea încețoșată. Acest efect de vedere încețoșată datorat inflamării cristalinului va scădea odată ce glicemia este sub control. Un control mai bun al glicemiei la pacienţii cu diabet încetineşte, de asemenea, debutul și progresia retinopatiei diabetice.

De multe ori nu există simptome vizuale în stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice. De aceea este important ca cei care suferă de diabet să efectueze anual un examen oftalmologic detaliat. Depistarea și tratamentul precoce pot limita riscul de pierdere semnificativă a vederii cauzată de retinopatia diabetică.

Dezvoltarea retinopatiei diabetice poate fi prevenită sau încetinită prin administrarea regulată a tratamentului medicamentos prescris de medic, respectarea dietei, exerciții fiziice regulate, controlul hipertensiunii arteriale și evitarea consumului de alcool și a fumatului.

Retinopatia diabetică este de două tipuri: non-proliferativă și proliferativă.

Retinopatia diabetică non-proliferativă este starea incipientă a bolii, în care simptomele sunt ușoare sau inexistente. În acest stadiu, vasele de sânge de la nivelul retinei se subțiază și dezvoltă microanevrisme. Acestea se pot sparge și determina sângerări la nivelul retinei, lucru care poate duce la inflamarea maculei.

Retinopatia diabetică proliferativă este forma mai avansată a bolii. În această etapă, problemele de circulație conduc la lipsa de oxigen a retinei. Ca rezultat, noi vase de sânge fragile pot începe să se dezvolte la nivelul retinei și în corpul vitros al ochiului. Aceste noi vase de sânge se pot rupe și cauza sângerării în corpul vitros, conducând la o vedere neclară. Alte complicații ale acestei forme de retinopatie diabetică sunt dezlipirea de retină, cauzată de formarea de țesut cicatricial şi dezvoltarea glaucomului. Glaucomul, așa cum menționam recent în unul dintre articolele noastre, este un grup de afecțiuni oculare care conduc la deteriorarea progresivă a nervului optic. În cazul retinopatiei diabetice proliferative, cauza deteriorării nervului optic se datorează presiunii oculare extrem de mari. Netratată, retinopatia diabetică proliferativă poate duce la pierderea severă a vederii și chiar la orbire.

Retinopatia diabetică este rezultatul daunelor cauzate de diabet vaselor mici de sânge de la nivelul retinei, iar acest lucru poate duce la pierderea vederii. Fluidul se poate scurge în macula, zona de la nivelul retinei, responsabilă pentru vederea centrală clară, ceea ce determină inflamarea maculei și conduce la vederea încețoșată. Deși este o parte mică a retinei, macula este cea care ne permite să vedem culorile și detaliile fine. În încercarea de a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul retinei, noi vase de sânge se pot forma pe suprafaţa acesteia. Aceste vase de sânge anormale și instabile se pot rupe și sângera, împiedicând vederea.

Printre factorii de risc responsabili pentru dezvoltarea retinopatiei diabetice sunt:

• Diabetul: persoanele cu diabet de tip 1 sau tip 2 au un risc crescut pentru dezvoltarea retinopatiei diabetice. Cu cât este mai lungă perioada de timp de la instalarea diabetului, cu atât este mai mare riscul de apariție a retinopatiei diabetice, în special în cazul în care diabetul este slab controlat.

• Afecțiunile medicale: persoanele cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat prezintă un risc crescut.

• Sarcina: femeile însărcinate se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta diabet (diabet gestaţional) și retinopatie diabetică. Cele care dezvoltă diabet gestaţional pe perioada sarcinii, au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat, odată cu înaintarea în vârstă.

Retinopatia diabetică poate fi diagnosticată printr-un examen oftalmologic complet. Testarea, cu accent special pe evaluarea retinei și a maculei, poate include: istoricul pacientului, pentru a determina dificultățile de vedere întâmpinate de pacient, prezența diabetului, precum şi alte probleme de sănătate care ar putea afecta vederea; teste ale acuității vizuale, pentru a determina măsura în care vederea centrală a fost afectată; evaluarea structurilor oculare și a retinei prin pupila dilatată și măsurarea presiunii intraoculare. Se pot efectua și alte teste, cum ar fi fotografii ale retinei sau tomografie, pentru a vedea care este starea retinei și angiografie cu fluoresceină pentru a evalua creșterea anormală a vaselor de sânge.

Retinopatia diabetică nu este vindecabilă, dar există metode de tratament care ajută la prevenirea pierderii vederii, dacă se realizează înainte ca retina să sufere leziuni severe. Tratamentul pentru retinopatia diabetică depinde de stadiul bolii și are rolul de a încerca încetinirea sau stoparea progresiei acesteia. În primele etape ale retinopatiei diabetice non-proliferative, ar putea fi necesară doar monitorizarea regulată. Urmând sfaturile medicului privind dieta, exercițiile fizice și mentinerea glicemiei în limite normale poate fi de ajutor în controlul progresiei bolii.

Tratamentul retinopatiei diabetice variază în funcție de stadiul bolii. Acesta poate necesita intervenție chirurgicală cu laser (fotocoagulare) pentru a sigila vasele de sânge rupte sau a descuraja formarea de noi vase de sânge. Injecțiile în ochi pot fi necesare pentru a reduce inflamația sau a opri formarea de noi vase de sânge. În cazurile mai avansate, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina și înlocui corpul vitros (vitrectomie), în scopul de a menține forma normală și starea de sănătate a ochiului. Dezlipirea de retină, care poate fi rezultatul retinopatiei diabetice, poate necesita, de asemenea, tratament chirurgical.


Leave a Reply