Rolul sprâncenelor

  • 0

Rolul sprâncenelor

Category : Uncategorized

Sprâncenele, la fel ca şi genele sunt un element important în definirea aspectului nostru fizic. Ele sunt una dintre caracteristicile distinctive, care alcătuiesc fețele noastre şi căreia îi acordăm de cele mai multe ori o atenţie sporită. Admirăm unele tipuri de sprâncene atractive şi ne atrag atenţia cele mai puţin atractive. Mulți dintre noi, în special femeile, petrec la fel de mult timp în a-şi aranja sprâncenele ca şi în cazul aplicării produselor de machiaj pentru ochi sau pentru buze. Sprâncenele sunt, de asemenea, una dintre cele mai expresive caracteristici faciale. Unul dintre cele mai evidente moduri de a spune cuiva ceea ce gândim este de a mişca sprâncenele. Fie că ridicăm o sprânceană, întrebător, sau pe ambele, a surpriză, acest limbaj de comunicare este cunoscut multora dintre noi.

Sprâncenele servesc anumitor funcții în cultura de astăzi: frumusețe, comunicare non-verbală sau aspect distinctiv. Dar de ce avem sprâncene? De-a lungul evoluţiei noastre, am pierdut mare parte a părului de pe corp, însă sprâncenele le-am păstrat. În articolul de astăzi vă vom prezenza informaţii despre rolul sprâncenelor.

Sprâncenele au în primul rând un rol funcţional, şi anume acela de a ţine ploaia și transpiraţia departe de ochii noștri. Noi, oamenii, ne bazăm pe vedere mai mult decât pe celelalte simţuri, iar apa ne poate estompa în mod serios vederea. Forma arcuită a sprâncenelor deviază picăturile de ploaie sau de transpiraţie în părțile laterale ale feței, păstrându-ne ochii relativ uscaţi. Astfel, noi putem vedea clar chiar şi atunci când transpirăm sau stăm în ploaie. Ţinerea picăturilor de transpiraţie departe de ochii noştri este benefică, deoarece conţinutul de sare din transpiraţie irită ochii, ceea ce cauzează neplăcuta usturime a ochilor. Sprâncenele pot deasemenea devia particulele din aer şi ne pot proteja ochii de soare, la fel ca şi genele.

Dar sprâncenele mai au şi o altă funcție: aceea de comunicare non-verbală. Expresiile faciale transmit mesaje și emoții pe care uneori nu le putem transmite în cuvinte. Sprâncenele transmit şi ele emoţii şi stări cum ar fi furie, teamă sau surpriză. O sprânceană ridicată poate indica, de exemplu, faptul că interlocutorul nostru nu ne acordă prea mare încredere. Iar lista de mesaje poate continua.

Cei mai mulți oameni de știință sunt înclinați să creadă că, dacă nu am avea sprâncene, alte părţi ale corpului ar fi evoluat, pentru a ne ajuta. De exemplu, oamenii şi-ar fi putut dezvolta gene incredibil de groase pentru a ne proteja excesul de transpirație sau ploaie. Sau craniile noastre ar fi avut protuberanţe, astfel încât să formeze o margine deasupra ochilor noștri, iar ploaia sau transpiraţia să cadă apoi departe de fețele noastre, şi astfel să ne menţină ochii protejaţi.

Din fericire, am evoluat frumos şi ne-am păstrat sprâncenele. Căci fără ele, feţele noastre nu ar mai fi fost atât de bine definite şi nu am mai fi putut beneficia la fel de uşor de comunicarea non-verbală.

 


Leave a Reply