Secrețiile oculare

  • 0

Secrețiile oculare

Category : Uncategorized

Ne sunt cunoscute tututor, căci le simțim și le vedem dimineața, atunci când ne trezim. Secrețiile oculare sunt o combinație de mucus, ulei, celule ale pielii și alte resturi care se acumulează în colțurile ochilor în timp ce dormim. Deși pot părea neplăcute, secrețiile oculare au funcție de protecție pentru ochi, înlăturând resturile potențial dăunătoare din filmul lacrimal și suprafața frontală a ochiului. Ochii noștri produc mucus pe tot parcursul zilei, dar un film subțire și continuu de lacrimi scaldă ochii atunci când clipim, înlăturându-l înainte ca acesta să se depună.

Atunci când dormim noi nu clipim, de aceea secrețiile se adună și se depun în colțurile ochilor și, uneori, de-a lungul liniei genelor. Acesta este un proces normal, dar secrețiile oculare excesive, mai ales dacă au culoarea verde sau galben și sunt însoțite de vedere încețoșată, sensibilitate la lumină sau dureri oculare, pot indica o infecție gravă a ochilor sau o boală oculară și ar trebui să fie examinate prompt de către medicul oftalmolog.

Secrețiile oculare sunt o funcție a filmului lacrimal și o componentă necesară a unei bune stări de sănătate a ochilor. Acestea constau, în primul rând, dintr-o substanță semifluidă de mucus produsă de conjunctivă, numită mucină, și dintr-o substanță uleioasă, secretată de glandele meibomiene care ajută ca ochii să se păstreze lubrifiați. Atunci când nu sunt curățate de lacrimi, resturile acumulate se colectează în colțul interior al ochiului și de-a lungul liniei genelor. Secrețiile oculare nu sunt de obicei un motiv de alarmă, dar dacă observăm o diferență de consistență, culoare și cantitate a acestora, acest lucru ar putea indica o infecție sau o afecțiune oculară.

Iată care sunt afecțiunile oculare des întâlnite, care sunt asociate cu secrețiile anormale ale ochilor.

  • Conjunctivita. Secrețiile oculare sunt un simptom obișnuit al conjunctivitei, care este o inflamație a conjunctivei – membrana subțire care delimitează sclera (albul ochiului) și suprafața interioară a pleoapelor. Pe lângă mâncărime și inflamație la nivelul ochilor, conjunctivita este de obicei însoțită de mucus alb, galben sau verde, care poate forma o crustă de-a lungul liniei genelor în timp ce dormim. În unele cazuri, crusta de la nivelul pleoapei poate fi atât de severă încât etanșează temporar ochiul închis.
  • Alte infecții oculare. Pe lângă conjunctivită, există și alte infecții oculare care cauzează secreții anormale ale ochilor. Acestea includ: herpesul ocular care este o infecție virală recurentă a ochiului, keratita fungică care este o inflamație rară, dar gravă a corneei, și keratita Acanthamoeba care este o infecție parazitară care este cauzată de obicei de o igienă deficitară a lentilelor de contact sau de purtarea lentilelor de contract în timpul înotului, și care poate duce la orbire. Aspectul secrețiilor oculare cauzate de infecțiile oculare variază, acestea putând fi clare și apoase sau groase, verzi și lipicioase. Vizita urgentă la medicul oftalmolog este esențială pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.
  • Blefarita. Este o tulburare cronică a pleoapelor, care constă în inflamația foliculilor de păr ai genelor sau producerea anormală de ulei al glandelor meibomiene la marginea interioară a pleoapelor. Disfuncția glandei meibomiene poate provoca, alături de alte simptome, secreții oculare de consistența spumei, cruste la nivelul pleoapelor, precum și puroi de culoare galben sau verde.
  • Urciorul. Reprezintă blocarea unei glande meibomiene de la baza pleoapei, cauzată de obicei de un folicul infectat al genelor. Acesta seamănă cu o pustulă pe marginea pleoapelor și este frecvent însoțit de roșeață, umflarea pleoapei și sensibilitate a zonei afectate. În cazul urciorului pot apărea puroi de culoare galbenă, cruste la nivelul pleoapelor și disconfort la clipit. Urciorul de obicei se retrage singur, fără intervenție, dar este important să nu intervenim să drenăm urciorul, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției în alte zone ale ochiului.
  • Ochii uscați. Producția insuficientă a lacrimilor sau disfuncția glandelor meibomiene poate duce la sindromul de ochi uscat, o afecțiune cronică des întâlnită, în care suprafața ochilor nu este lubrifiată corespunzător și devine iritată și inflamată. Simptomele de ochi uscați includ ochi roșii, senzație de arsură, vedere încețoșată și senzația de corp străin în ochi. Uneori, în cazul ochilor uscați poate apărea o secreție oculară foarte apoasă.
  • Lentilele de contact. Purtătorii de lentile de contact se pot confrunta cu secreții oculare mai accentuate decât în ​​mod normal. Acest lucru poate fi cauzat de o infecție a ochilor ca urmare a purtării și îngrijrii necorespunzătoare a lentilelor de contact, de disconfortul de ochi uscați și iritați ca urmare a purtării lentilelor de contact, dar și în urma frecării frecvente a ochilor în timpul purtării lentilelor de contact. În cazul în care apar secreții oculare mai abundente la purtarea lentilelor de contact este importantă scoaterea lentilelor de contact și consultarea medicului oftalmolog, pentru a exclude o afecțiune potențial gravă a ochilor.
  • Leziunile oculare. Un corp străin în ochi, cum ar fi praf sau substanțe chimice, sau un traumatism ocular pot provoca secreții oculare apoase, ca răspuns natural de protecție a ochilor. În cazul în care în urma unui traumatism ocular ochiul supurează sau apare o hemoragie subconjunctivală, trebuie să consultăm de urgență medicul oftalmolog. Toate leziunile oculare ar trebui tratate ca urgențe medicale.
  • Ulcerul cornean. Este o infecție a corneei, asemănătoare unui abces, care poate pune în pericol vederea și este de obicei cauzat de un traumatism la nivelul ochiului sau de o infecție oculară netratată. În cazul în care nu sunt tratate prompt, ulcerele corneene pot duce la pierderea completă a vederii. Durerea oculară, roșeața, pleoapele umflate și secrețiile oculare groase sunt caracteristice unui ulcer cornean. Secreția poate fi atât de severă încât acoperă corneea și afectează vederea.
  • Dacriocistita. Atunci când un canal lacrimal este înfundat, lacrimile nu se mai scurg normal, lăsând în urmă un ochi înlăcrimat și iritat. Pe lângă durere, roșeață și ochi înlăcrimați, simptomele comune ale dacriocistitei mai includ și secreții oculare lipicioase și vedere încețoșată.

O cantitate mică de secreții oculare este inofensivă, dar orice modificare a culorii, frecvenței, consistenței și cantității de secreții oculare necesită un consult oftalmologic și tratament corespunzător cauzei care a dus la apariția acestora. Compresele calde aplicate pe ochi pot ajuta la ameliorarea simptomelor de mâncărime și disconfort ocular. În cazul în care pleoapele sunt lipite una de alta din cauza secrețiilor oculare uscate, cel mai bun mod de a le dezlipi este să udăm un prosop în apă caldă și să îl aplicăm pe ochi timp de câteva minute, înainte de a șterge ușor ochii.

Sunt câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a evita sau a gestiona secrețiile oculare. În primul rând trebuie să ne ferim să atingem ochii pentru a evita declanșarea sau răspândirea unei infecții la nivelul ochiului. Spălarea frecventă a mâinilor este de asemenea importantă, mai ales în cazul unei infecții oculare. Dacă apar secreții oculare la purtarea lentilelor de contact, e important să scoatem lentilele și să consultăm medicul oftalmolog. În cazul unei infecții oculare trebuie aruncate orice produse cosmetice care au intrat în contact cu ochii și care ar putea fi contaminate.

Iată că sunt mai multe cauze care duc la apariția secrețiilor oculare. Vigilența este foarte importantă pentru a ne menține o bună sănătate a ochilor și pentru a ne bucura de o vedere bună cât mai mult timp.


Leave a Reply