Tipuri de lentile pentru ochelari

Alegerea unei perechi de ochelari implică alegerea ramelor și a lentilelor. Dacă în cazul ramelor pentru ochelari alegerea ține de opțiunile personale, când vine vorba despre alegerea lentilelor pentru ochelari, alegerea nu mai este la fel de simplă. Specialistul vederii este cel care ne poate face cele mai bune recomandări privind tipul de lentile, în funcție de prescripția pentru ochelari.

Aproape toată lumea poate beneficia de lentile mai subțiri și mai ușoare. Lentilele cu indice de refracție ridicat pot fi cu până la 50% mai subțiri decât lentilele obișnuite din sticlă sau din plastic și, de obicei, sunt mult mai ușoare.  Aceste lentile sunt clasificate după indicele de refracție. Indicele de refracție a lentilelor obișnuite din plastic este 1,50. Indicele de refracție al lentilelor din plastic cu indice de refracție ridicat variază de la 1,53 la 1,74. Cele care se află în intervalul de la 1,53 până la 1,59 sunt cu aproximativ 20% mai subțiri decât lentilele obișnuite din plastic, în timp ce lentilele cu indice 1,74 sunt cu aproximativ 50% mai subțiri decât lentile obișnuite din plastic. Cele mai populare modele de lentile, cum sunt cele monofocale, bifocale, progresive sau fotocromatice sunt realizate din materiale cu indice de refracție ridicat. Lentilele cu indice de refracție ridicat reflectă mai multă lumină decât lentilele obișnuite din sticlă sau din material plastic, de aceea pentru astfel de lentile este recomandat tratamentul anti-reflex.

Pentru un aspect mai atractiv al lentilelor cu index de refracție ridicat, majoritatea au un design asferic. Aceasta înseamnă că, în loc să existe o curbă rotundă pe suprafața frontală a lentilei, aceste lentile au o curbă care se schimbă gradual, de la centrul lentilei până la marginea acesteia. Acest lucru face ca lentilele asferice să fie mult mai plate, pentru un aspect mai subțire și mai atractiv. Deși lentilele asferice oferă avantaje pentru toate prescripțiile, ele sunt benefice în principal pentru cei cu hipermetropie. Lentilele asferice reduc foarte mult aspectul de ochi bulbucați, cauzat de lentilele obișnuite, extrem de curbate pentru corectarea hipermetropiei și reduc în mare măsură aspectul bombat al lentilelor montate în rame. Lentilele asferice au un profil subțire și astfel sunt mult mai ușoare. Lentilele asferice oferă de asemenea o vedere periferică superioară comparativ cu lentilele convenționale. Datorită faptului că au curbe mai plane decât lentilele obișnuite, lentilele asferice pot cauza reflexii mai vizibile, de aceea tratamentul anti-reflex este recomandat și pentru acest tip de lentile.

Alte tipuri de lentile sunt cele din policarbonat și Trivex. Acestea sunt lentile speciale cu indice de refracție ridicat, care oferă o rezistență superioară la impact. Aceste lentile sunt de până la zece ori mai rezistente la impact decât lentilele obișnuite din plastic, făcându-le o alegere ideală pentru ochelarii pentru copii, pentru ochelari de protecție și pentru oricine are un stil de viață activ și care dorește o lentilă mai subțire, mai ușoară și mai sigură. Lentilele din policarbonat au un indice de refracție de 1,59, ceea ce le face cu 20-25% mai subțiri decât lentilele obișnuite din plastic. Ele sunt, de asemenea, cu până la 30% mai ușoare decât lentilele obișnuite din plastic, făcându-le o alegere bună pentru oricine este sensibil la greutatea ochelarilor de pe nas. Lentilele Trivex pot fi ușor mai groase decât lentilele din policarbonat, dar oferă o rezistență la impact comparabilă și, la fel ca și în cazul lentilelor din policarbonat, blochează 100% din radiațiile UV nocive ale soarelui.

Toate lentilele de ochelari reflectă într-o anumită măsură lumina, fapt care conduce la reducerea cantității de lumină care pătrunde în ochi pentru a forma imaginile vizuale. Acest lucru poate avea un impact asupra vederii, în special în condiții de lumină scăzută, cum ar fi șofatul pe timp de noapte. Reflexiile lentilelor pot cauza, de asemenea, un efect de strălucire, reducând vederea în aceste situații. Cantitatea de lumină reflectată depinde de materialul din care sunt realizate lentilele. Lentilele tradiționale din sticlă sau plastic reflectă aproximativ 8% din lumina incidentă, astfel încât doar 92% din lumina disponibilă pătrunde în ochi. Lentilele mai subțiri și mai ușoare din materiale cu indice de refracție ridicat reflectă cu până la 50% mai multă lumină decât lentilele obișnuite din sticlă sau plastic (până la 12% din lumina disponibilă). Tratamentul anti-reflex reduce reflexiile și permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină în ochi, pentru o vedere mai bună pe timp de noapte. Indiferent de materialul lentilelor, lentilele de ochelari cu tratament anti-reflex transmit peste 99% din lumina disponibilă ochiului. Prin eliminarea reflexiilor de suprafață, tratamentul anti-reflex face ca lentilele să fie aproape invizibile. Acest lucru îmbunătățește foarte mult aspectul ochelarilor și permite altor persoane să vadă ochii purtătorilor de ochelari, și nu reflexiile din ochelarii acestora. Curățarea lentilelor cu tratament anti-reflex se realizează cu produse speciale, recomandate de specialistul vederii. Deoarece tratamentul anti-reflex elimină reflexiile care pot ascunde zgârieturile mici, este important să avem grijă să nu zgâriem lentilele care au tratament anti-reflex, deoarece zgârieturile de pe aceste lentile ar putea fi mai vizibile decât zgârieturile de pe o lentilă fără tratament.

Niciun material pentru lentilele de ochelari, nici măcar sticla, nu este rezistent la zgârieturi. Cu toate acestea, o lentilă cu tratament împotriva zgârieturilor, aplicat pe ambele suprafețe, devine mai rezistentă la zgâriere. Aproape toate lentilele cu indice de refracție ridicat, inclusiv cele din policarbonat, au din fabricație un tratament împotriva zgârieturilor, pentru o durabilitate sporită. Acest tratament este opțional pentru lentilele obișnuite din plastic. Cu toate acestea, pentru a ne proteja ochelarii, este bine să luăm în considerare tratamentul împotriva zgârieturilor pentru toate lentilele de ochelari. Singura excepție o reprezintă lentilele din sticlă, care sunt în mod natural rezistente la zgârieturi. Pentru a ne proteja ochelarii de zgârieturi, este bine să îi păstrăm într-un etui atunci când nu-i purtăm. De asemenea, este important să nu ștergem niciodată lentilele, fără a le clăti în prealabil cu o soluție specială de curățare sau cu apă. Frecarea lentilelor uscate pline de praf sau murdărie cu o cârpă sau cu un prosop poate provoca zgârieturi, chiar și pe lentilele care au tratament împotriva zgârieturilor.

Un alt tratament recomandat pentru lentile este tratamentul UV. La fel cum ne protejăm pielea împotriva radiațiilor UV cu creme speciale de protecție, tot așa trebuie să ne protejăm și ochii. Tratamentul UV aplicat lentilelor de ochelari blochează radiațiile UV și protejează ochii împotriva daunelor cauzate de acestea. Expunerea ochilor la radiațiile UV fără ochelari de protecție este considerată a fi o cauză a apariției cataractei, a daunelor la nivelul retinei și a altor probleme oculare. Cele mai multe lentile cu indice de refracție ridicat au protecție UV încorporată. Dar, în cazul lentilelor obișnuite din plastic, este necesar un tratament împotriva radiațiilor UV. Acest tratament UV nu modifică aspectul lentilelor și, cel mai important, ne protejează ochii.

Lentilele fotocromatice sunt lentile pentru interior si exterior, care se întunecă automat atunci când sunt expuse la lumina soarelui, și apoi se întorc rapid la starea initiață de claritate, atunci când ne aflăm în interior. Aceste lentile oferă de asemenea protecție de 100% împotriva radiațiilor UV ale soarelui și sunt disponibile într-o gamă largă de materiale și modele de lentile, inclusiv lentile bifocale și progresive. Gradul de întunecare a majorității lentilelor fotocromatice depinde de cantitatea de radiații UV la care sunt expuse. Ca regulă generală, aceste lentile nu vor deveni foarte întunecate atunci când ne aflăm în spatele parbrizului mașinii, deoarece sticla blochează și ea o parte din radiațiile UV ​​ale soarelui.

Cu atâtea opțiuni disponibile, achiziţionarea lentilelor pentru ochelari ar putea părea o misiune grea. Însă cu ajutorul specialistului vederii și având informații privind caracteristicilor fiecărui tip de lentile în parte, vom alege lentilele potrivite nevoilor, preferințelor și stilului nostru de viață.