80%

  • 0

80%

Category : Uncategorized

80% din ceea ce învățăm provine din ceea ce vedem, grație ochilor noștri.

80% din amintirile noastre sunt rezultatul a ceea ce vedem, grație ochilor noștri.

80% din problemele de vedere ar putea fi evitate sau chiar vindecate.

80% este un procent copleșitor de mare, așa că nu mai stați pe gânduri când vine vorba de prevenție!

Mergeți anual la specialistul vederii pentru a preveni sau trata eventualele probleme și a menține într-o stare cât mai bună sănătatea ochilor.

Ochii exprimă ceea ce simțim în adâncul nostru — ei sunt o oglindă în care putem vedea dincolo de aparențe. Din punct de vedere biologic, ochiul este organul a cărei funcție principală este detectarea luminii. Ochii reprezintă o parte importantă a sănătății noastre. Deoarece este mult mai simplu să prevenim decât să tratăm o problemă, prin câțiva pași simpli, putem reduce riscurile de apariție a unor afecțiuni oculare.

Examinările oftalmologice efectuate cu regularitate, anual, sunt o metodă pe cât de simplă, pe atât de critică în menținerea sănătății ochilor. Chiar dacă presupunem că vederea noastră este bună sau că ochii noștri sunt sănătoși, un examen oftalmologic realizat de un specialist al vederii este singura modalitate de a fi cu adevărat siguri. Când vine vorba despre probleme obișnuite de vedere, se întâmplă adesea să nu ne dăm seama că am putea vedea mai bine dacă am purta ochelari sau lentile de contact. În plus, multe afecțiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul, boala oculară diabetică și degenerescența maculară legată de vârstă, de multe ori nu ne dau semne de avertizare. Astfel, doar un examen oftalmologic detaliat poate detecta aceste boli în stadiile incipiente.

În cadrul unui examen oftalmologic, specialistul vederii examinează în detaliu ochii, pentru a identifica orice semne de deteriorare a acestora sau orice posibil semn de boală.

Istoricul sănătății ochilor membrilor familiei noastre poate indica de asemenea o potențială problemă de sănătate a ochilor noștri. De aceea, este important să știm dacă vreunul dintre membrii familiei a fost diagnosticat cu o boală oculară, deoarece multe dintre ele sunt ereditare. Acest lucru ne va ajuta să stabilim dacă prezentăm un risc crescut de a dezvolta o afecțiune a ochilor.

Un alt aspect important în menținerea sănătății ochilor este alimentația. Cei mai mulți dintre noi știm că morcovii sunt buni pentru sănătatea ochilor. Dar adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume, în special a legumelor cu frunze verzi, precum spanacul sau varza, este importantă pentru menținerea sănătății ochilor. Studiile au arătat de asemenea că includerea în alimentaţie a peștelui bogat în acizi grași Omega-3, cum ar fi somonul, tonul și halibutul, ar putea reduce riscul de apariție a degenerescenţei maculare.

Supraponderabilitatea sau obezitatea sunt dăunătoare stării noastre de sănătate. Ele cresc riscul de apariție a diabetului zaharat și a altor afecțiuni sistemice, care pot duce la pierderea vederii, cum ar fi boala oculară diabetică sau glaucomul.

Practicarea sporturilor face parte dintr-un stil de viață sănătos. Dar sunt anumite sporturi în care este nevoie de protecția ochilor cu ajutorul ochelarilor speciali de protecție destinați acestor activități. Cele mai multe lentile pentru ochelarii de protecție sunt fabricate din policarbonat, care este de zece ori mai puternic decât alte materiale plastice. Ochelarii speciali de protecție destinați activităților sportive sunt disponibili în magazinele specializate și magazinele de produse sportive.

Fumatul este la fel de nociv pentru ochii noștri ca și pentru restul corpului. Cercetările au asociat fumatul cu un risc crescut de dezvoltare a degenerescenței maculare legate de vârstă, a cataractei și a leziunilor nervului optic, toate acestea putând duce la orbire. De aceea, renunțarea la fumat este un pas major atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru starea generală de sănătate.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu la modă, dar scopul lor principal este să ne protejeze ochii de radiațiile ultraviolete ale soarelui. Atunci când ne aflăm în aer liber în timpul zilei, indiferent de anotimp, este recomandat să purtăm întotdeauna ochelari de soare cu lentile care oferă protecţie 100% împotriva radiaţiilor UV-A și UV-B, pentru a ne proteja ochii și a reduce riscul de apariție a unor afecțiuni grave ale ochilor.

Ochii noștri au nevoie de odihnă, la fel ca și noi. Petrecerea unui timp îndelungat în fața monitorului de computer sau a tabletei este obositoare pentru ochi. Pentru a preveni oboseala oculară, putem aplica regula 20-20-20. Aceasta presupune ca la fiecare 20 de minute să ne mutăm privirea de la ecran şi să privim un obiect aflat la aproximativ 20 de picioare (circa 6 metri) distanță, timp de cel puțin 20 de secunde. De asemenea, pauzele dese de la lucrul cu monitorul vor diminua riscul de oboseală a ochilor.

Purtătorii lentilelor de contact sunt mai predispuși la infecții oculare. De aceea, pentru a evita acest risc, este importantă spălarea mâinilor înainte de introducerea sau scoaterea lentilelor de contact. De asemenea, lentilele de contact trebuie dezinfectate și păstrate conform instrucțiunilor și înlocuite conform recomandărilor specialistului.

Unele activități presupun folosirea unor maşini sau instrumente care ne pot vătăma ochii, cum ar fi aparatele de sudură sau maşinile de tuns iarba. De aceea, este bine să purtăm ochelari de protecţie atunci când desfăşurăm astfel de activităţi, pentru a preveni leziunile oculare care ar putea apărea şi care ar putea duce la pierderea permanentă a vederii.

Urmând aceste sfaturi, putem reduce riscurile de accidente sau de a dezvolta afecțiuni grave ale ochilor care ne pot pune în pericol vederea și ne putem menține sănătatea ochilor un timp mai îndelungat.

La bună vedere!


Leave a Reply