Atenție la durerea oculară!

  • 0

Atenție la durerea oculară!

Category : Uncategorized

Când Octavian Goga a spus “să nu știe nimeni ce răni te dor”, cu siguranță, acesta nu s-a referit la relația cu medicul, nicidecum la durerea oculară. Durerea este pe cât de neplăcută, pe atât de comună — dar acest din urmă aspect, nu trebuie să transforme durerea în ceva obișnuit, cu care putem sau cu care trebuie să trăim. Nici latura ei fizică, nici latura ei psihică (de natură emoțională și motivațională) nu sunt aspecte care trebuie lăsate netratate, cu din contră! Noi vă recomandăm “să știe la minim doctorul ce răni te dor”, pentru ca împreună să le puteți rezolva – sfat perfect aplicabil și în cazul durerilor oculare.

Când este vorba de durerea oculară, aceasta se poate manifesta sub forma oricărui discomfort pe care îl resimțim la unul sau la ambii ochi, în ochi, în spatele ochilor sau în jurul lor, fie ca este pulsatilă, surdă, sub formă de junghi sau de arsură. Simptomatica acoperă o plajă largă de manifestări: de la iritarea ușoară sau severă, până la ochii uscați sau umezi (secreții oculare sau lăcrimare excesivă), senzația de nisip în ochi, vederea încețoșată sau dublă, sensibilitatea la lumină, mâncărimea oculară, modificarea sau chiar pierderea vederii, roșeața, inflamarea, apariția de pete sau obiecte plutitoare în câmpul vizual, oboseala, febra, simptomele asemănătoare gripei sau cefaleei.

Unele forme de manifestare a durerii oculare indică o afecţiune gravă, cum ar fi: vederea încețoșată sau dublă, sângerarea oculară, febra peste 38,3°C, cefaleea severă, pupilele dilatate sau inerte la lumină, sângerarea, pleoapele lipite sau tumfiate de culoare roșie sau violacee, vărsăturile, modificările bruşte ale vederii sau pierderea acesteia. Orice astfel de manifestare trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a merge în regim de urgență la un oftalmolog.

De regulă, durerea oculară este însoțită de senzația de corp străin („simt că am ceva în ochi”), dar cauza este de cele mai multe ori iritarea sau inflamarea suprafetei ochiului, în special a corneei. Și nu este surprinzător faptul că ceea ce cauzează de multe ori senzația de corp străin în ochi este … chiar un corp strain. Corpurile străine comune care pot adera la suprafața ochilor și pot fi încorporate în suprafața corneei sunt așchiile de metal, pietrișul anorganic (nisipul sau particulele minuscule de piatră), rumegușul și alte materiale organice. Disconfortul cauzat de un corp strain care aderă la suprafața ochilor poate varia de la ușor până la sever si de regulă devine mai neplăcut atunci când clipim (de la frecarea pleoapei de suprața ochilor). Existența unui corp străin încorporat în suprafața corneei necesită atenția unui medic oftalmolog, deoarece acesta poate cauza rapid o infecție gravă a ochilor. Cele mai multe corpuri străine pot fi ușor extrase de pe suprafața ochilor în cabinetul medical, de către medic, cu ajutorul instrumentarului potrivit. Medicul specialist poate prescrie picături de ochi antibacteriene pentru a preveni infecția pe durata procesului de vindecare.  Cea mai frecventă cauză a durerii oculare este trauma directă, sub forma unei tăieturi sau lovituri în zona ochiului. Uneori, corneea (membrana transparentă situată în partea din faţă a ochiului) poate prezenta zgărieturi minore, care chiar dacă nu afectează grav ochiul, acestea pot fi foarte deranjante, ducând la sensibilitate crescută la lumină sau la lăcrimarea ochilor. Zgărieturile pe cornee pot fi de asemenea adânci, caz în care netratarea lor poate duce la infecții severe ale ochilor sau la ulcer cornean. Ochii uscați sunt o altă cauză frecventă a disconfortului ocular. De regulă, disconfortul cauzat de ochii uscați debutează mai lent decât cel cauzat de zgărieturile pe cornee. În unele cazuri, ochii uscați pot duce la zgărieturi pe cornee, deoarece lăcrimarea nu este suficientă pentru a menține corneea umedă și alunecoasă. Alteori, durerea oculară pe care o resimțim în spatele ochilor („în ochi”) este cauzată de conjunctivite (care duc la înroșirea ochilor), de diferite infecții ale ochilor (incluzând infecțiile fungice și cheratita cu Acanthamoeba), de inflamarea irisului (numit irită) sau de disconfortul creat de purtarea lentilelor de contact.

Alte cauze oculare de durere a ochilor sunt: șalazionul (inflamaţia sau obstrucţia unei glande sebacee de la nivelul pleoapelor), complicaţiile utilizării lentilelor de contact, obstrucţia canalului lacrimal, ectropionul şi entropionul (poziţionarea spre exterior respectiv spre interior a marginii libere a pleoapei), uveita sau irita (inflamaţia structurilor interne ale ochiului), cefaleea, gripa, keratita și sinuzita.

Câteva dintre afecțiunile grave care duc la durere oculară sunt: endoftalmita — inflamația în interiorului ochilor, cauzată adeseori de prezența unei infectii bacteriene, neuropatia optică (însoțită adesea de acuitate vizuală scăzută) care poate duce la pierderea ireversibilă a vederii, glaucomul acut, leziunea sau ulceraţia corneană, tăieturile pe pleoape, herpesul zoster de la nivelul feţei sau a ochilor, fractura osului orbital (osul care înconjoară ochiul), celulita orbitală (infecţie invazivă a ţesuturilor moi din jurul ochiului) și traumatismele penetrante ale ochiului (în care obiectele au penetrat sau au pătruns în interiorul ochiului).

În cazuri rare, durerea oculară poate să apară în urma intervenției chirurgicale, în boala de cataractă.  Durerea oculară localizată în spatele ochilor este cauzată cel mai frecvent de: inflamarea pleoapei, datorată prezenței unui orjelet (numit popular „urcior”), migrene (care dau dureri adeseori la un singur ochi și cateodată sunt însoțitite de dureri și în alte parți ale capului, pe aceeași parte cu ochiul afectat),  blefarită (inflamarea pleoapelor), infecții ale sinusurilor (care dau dureri mai puțin severe, adeseori la ambii ochi) sau de lucrul prelungit la calculator.  Ca regulă generală, durerile resimțite în ochi și în jurul ochilor pot avea mai multe cauze. Dacă în cazul traumatismului ocular, cauza durerii oculare este evidentă, în multe alte situații, este dificil de determinat cauza. În plus, severitatea durerii oculare nu indică cât de gravă este cauza acesteia. Cu alte cuvinte, o problemă relativ minoră, cum ar fi o zgărietură superficială a corneei poate fi foarte dureroasă, deoarece corneea este printre cele mai sensibile țesuturi din organism, densitatea nervilor senzoriali în cornee putând fi de până la 500 de ori mai mare decât cea a pielii. Sensibilitatea mare a corneei este extrem de utilă, pentru că este prima linie de apărare a ochilor împotriva mediului extern. Dar cele mai multe dintre afecțiunile oculare foarte grave – printre care cataracta, degenerescența maculară, cel mai frecvent tip de glaucom, retina desprinsă și retinopatia diabetică – nu provocă nici un fel de dureri oculare. Concluzia este ca nu trebuie să ne bazăm doar pe semnalele de alarmă dureroase ca să prevenim problemele grave ale ochilor.  Din fericire, ochiul este organul care se vindecă cel mai repede. Insă, regula generală care ne poate feri de complicații oculare este: durerea de ochi este o urgență și trebuie acționat rapid, mergând de urgență la oftalmolog — la fel ca atunci când în fața mașinii pe care o conducem apare brusc o alta mașină și trebuie acționat rapid, apăsând puternic pe frană.


Leave a Reply