Caldură mare, de la soare

  • 0

Caldură mare, de la soare

Category : Uncategorized

Contrar aparențelor, Pământul se află cel mai aproape de soare când în emisfera nordică este iarnă. În timpul solstițiului de vară, Pământul se află cel mai departe de soare. Așadar, căldura pe care o simțim vara nu are legătură cu proximitatea Pământului de soare — aceasta se datorează exclusiv înclinării axei Pământului. Fără această înclinație a axei Pământului, nu am avea cele 4 anotimpuri, iar vara ar fi exact ca iarna.

Dar acum e vară. Soarele strălucește și ne încălzește cu razele sale în fiecare zi. În această perioadă petrecem mult timp afară, expuși la radiațiile ultraviolete.

Medicii oftalmologi ne avertizează că expunerea prelungită la radiațiile UV crește riscul de apariție a afecțiunilor oculare, inclusiv a cataractei, excrescențelor oculare și cancerului.

Excrescențele oculare cum ar fi pterigionul, pot apărea în adolescență sau în primii ani ai tinereții, în special la cei care practică sporturi precum surful sau pescuitul, la cei care lucrează în agricultură sau petrec multe ore în soare în mijlocul zilei sau în condiții de radiații UV intense, care se întâlnesc lângă întinderile de apă și la munte.

Afecțiunile precum cataracta și cancerul ocular pot avea o perioadă lungă de dezvoltare, dar trebuie să fim conștienți că ori de câte ori ne aflăm în soare, fără protecție, ne putem vătăma ochii și crește astfel riscul de apariție a acestor grave afecțiuni. Bebelușii și copiii trebuie să poarte pălării și ochelari de soare tocmai din acest motiv. Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă ar trebui să ia măsuri de precauție atunci când petrece timp în aer liber.

Lumina UV în cantități moderate este benefică, ea este responsabilă de buna noastră dispoziție și ne ajută să avem un somn bun pe parcursul nopții. În timpul somnului, ochii noștri se lubrifiază continuu și se curăță de substanțele iritante cum ar fi praful, alergenii sau fumul, acumulate în timpul zilei. Unele cercetări sugerează că celulele sensibile la lumină din ochii noștri sunt importante pentru capacitatea noastră de a regla ciclurile somn – veghe. Acest lucru poate fi mai important pe măsură ce îmbătrânim, când în unele cazuri apar problemele cu insomnia. Deși este important să ne protejăm ochii de supraexpunerea la radiațiile ultraviolete, totuși ochii noștri au nevoie de o expunere minimă la lumină naturală în fiecare zi. Lumina joacă un rol important în starea noastră generală de confort și ajută la menținerea ciclurilor normale somn – veghe.

Iată câteva sfaturi pentru a ne proteja ochii de radiațiile dăunătoare ale soarelui, pe tot parcursul anului:

  • Vătămări ale ochilor cauzate de soare pot apărea oricând în timpul anului, nu doar în timpul verii, de aceea trebuie să ne protejăm ochii cu ajutorul ochelarilor de soare care blochează radiațiile UV și a pălăriilor cu boruri largi, ori de câte ori ne aflăm afară.
  • Să nu ne lăsăm păcăliți de nori, razele soarelui pot trece prin aceștia.
  • Să nu privim niciodată soarele direct, în niciun moment, mai ales în timpul unei eclipse solare, deoarece acest lucru poate duce la retinopatie solară, afecțiune care deteriorează retina.
  • Fiecare dintre noi este expus riscurilor, inclusiv copiii și membrii mai în vârstă ai familiei, de aceea trebuie să avem grijă să îi protejăm și pe ei cu ajutorul pălăriilor și ochelarilor de soare.

Este mult mai ușor să previi o afecțiune decât să o tratezi, iar când prevenția este atât de la îndemână, nu avem niciun motiv să o ignorăm. De aceea, accesoriile care ne protejează ochii de radiațiile UV precum ochelarii de soare și pălăria nu trebuie să lipsească din garderoba noastră.

Ca și Pământul, ne înclinăm în fața soarelui și ne învârtim în jurul său, în timp ce ne protejăm de razele sale cu ochelarii de soare de la Essilor cu protecție maximă împotriva razelor dăunătoare UV.


Leave a Reply