Cum protejăm ochii copiilor de radiațiile dăunătoare

  • 0

Cum protejăm ochii copiilor de radiațiile dăunătoare

Category : Uncategorized

A venit vara, iar cei mici adoră să se joace și să petreacă timp în aer liber, în special în sezonul cald. De aceea, este atât de important să îi protejăm de radiațiile UV. Ochelarii de soare care blochează 100% din razele ultraviolete nocive ale soarelui sunt foarte importanți pentru copii. Deoarece copiii petrec mult mai mult timp în aer liber decât majoritatea adulților, unii experți sunt de părere că până la jumătate din timpul de expunere la radiațiile UV din viața unei persoane poate avea loc până vârsta de 18 ani.

Știm deja că expunerea excesivă de-a lungul vieții la radiațiile UV are o strânsă legătura cu dezvoltarea cataractei și a altor probleme oculare. De aceea, nu este niciodată prea devreme pentru copii să înceapă să poarte ochelari de soare de calitate, atunci când se află în aer liber. Razele UV nu sunt singurul pericol potențial al luminii soarelui. Cercetătorii au arătat că, expunerea pe termen lung la radiația solară vizibilă de înaltă energie (HEV) numită și “lumina albastră”, poate provoca, de asemenea, leziuni oculare de-a lungul timpului. Unii specialiști cred că o expunere îndelungată la lumina HEV pe parcursul vieții poate contribui la dezvoltarea ulterioară a degenerescenței maculare.

Ochii copiilor sunt mult mai sensibili la radiațiie UV și HEV decât ochii adulților, deoarece lentilele din interiorul ochiului unui copil sunt mai puțin capabile să filtreze aceste raze de înaltă energie. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mici, așa că este înțelept să le protejăm ochii cu ajutorul ochelarilor de soare, începând de la o vârstă cât mai fragedă. De asemenea, să nu uităm faptul că expunerea copiilor la razele UV crește la altitudini mari, în locurile tropicale și în medii foarte reflectorizante (cum ar fi suprafețele acoperite de apă sau zăpadă și plajele cu nisip), de aceea, ochelarii de soare sunt deosebit de importanți pentru copii în astfel de situații.

Nivelul de protecție UV pe care îl oferă ochelarii de soare nu are legătură cu culoarea lentilelor. Atâta timp cât opticianul certifică faptul că lentilele blochează în procent de 100% razele UV ale soarelui, alegerea culorii și a densității nuanței lentilelor ține exclusiv de preferința personală. Cele mai multe lentile de ochelari de soare care blochează razele HEV sunt de culoarea chihlimbarului sau a cuprului. Prin blocarea culorii albastre, aceste lentile intensifică contrastul, o caracteristică pozitivă în cazul practicării sporturilor în aer liber și a ciclismului.

Ramele colorate, în stilul specific adolescenților, sunt încă disponibile, dar producătorii ochelarilor de soare s-au gândit să vină în întâmpinarea dorinței copiilor de a arăta ca parinții sau frații lor mai mari. Formele ovale, rotunde, dreptunghiulare, “ochi de pisică” precum și alte forme geometrice sunt foarte populare și au culori sofisticate precum verde, albastru și negru. Ramele metalice sunt de asemenea foarte populare, dar la fel sunt și ramele din plastic, în forme la modă pentru adulți. De asemenea, stilurile de rame sport pentru copii, cum ar fi ramele mari și curbate sunt disponibile în ediții în miniatură, special formulate pentru copii.

Accesoriile pentru ochelarii de soare sunt de asemenea importante. Opticianul este cel care ne poate explica care sunt beneficiile ochelarilor de soare și cum să avem grijă de ei, și ne poate recomanda de asemenea și accesoriile necesare. Acesta ne poate recomanda fibre și soluții pentru curățarea lentilelor, precum și tocuri pentru păstrarea ochelarilor de soare. Șnururile pentru ochelarii de soare sunt de asemenea foarte utile pentru copii. Acestea se atașează la brațele ochelarilor de soare astfel încât, atunci când ochelarii sunt îndepărtați de la ochi, aceștia să poată atârna de gât și să nu se piardă.

Și cum orice părinte vrea să-i ofere copilului său condițiile optime pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, suntem îndreptățiți să spunem că nici un efort nu este prea mare pentru a asigura sănătatea ochilor copiilor noştri, care ne sunt dragi … ca ochii din cap.


Leave a Reply