Frigul – prieten sau dușman?

  • 0

Frigul – prieten sau dușman?

Category : Uncategorized

Omul este adaptat la căldură, la mediul în care au trăit strămoșii noștri acum mai bine de 3 milioane de ani. Însă, România este o țară cu o climă temperată, care ne oferă varietate în forma celor 4 anotimpuri, astfel că ne întrebăm: ce efect are iarna și în particular frigul asupra noastră?

Brrrrrrrrr! Acesta ar fi răspunsul cel mai scurt la această întrebare. Mai pe larg, frigul ne face pielea de găină. V-ați întrebat vreodată de ce atunci când ne este frig ni se face „pielea de găină” și ce rol joacă acest fenomen fiziologic? Ei bine, această reacție la frig face ca mușchii din jurul fiecărui fir de păr să se contracte, încrețind și ridicând pielea. În timp ce pielea netedă și relaxată se transformă în „piele de găină”, organismul este încălzit suplimentar de tensiunea musculară provocată de piloerecţie. Această reacție la frig este mult mai ușor vizibilă la mamiferele cu blană (vedem cum blana se zbârlește) și joacă un rolul important, deoarece stratul de aer dintre peri și piele protejează împotriva frigului ca o izolație suplimentară. Un strat mai gros de blană înseamnă mai multă căldură reținută. Acum probabil că vă întrebați probabil ce legătura este între părul de găină la om și povestea cu mamiferele îmblănite? Dar asta este o altă poveste demnă de subiectul ei, separat. Să continuăm incursiunea în subiectul nostru principal: frigul.

Temperaturile scăzute cer straturi adiționale de protecție nu doar împotriva frigului, ci mai ales împotriva efectelor sale “adverse”. Corpul nu este în largul său la temperaturi foarte scăzute, când frigul își găsește o portiță de intrare printr-un anume punct (picioare, gât, cap, mâini etc.), ajungând apoi să pună stăpânire pe noi. De aceea, ne aliem împotriva frigului cu spațiile închise, hainele groase, alimentele bogate în grăsimi, ceaiurile calde, focul, mișcarea – fiecare cu ce i se potrivește.

Iată câteva dintre efectele negative ale frigului:

  1. Atacurile de astm

Aerul rece care pătrunde cu rapiditate în plămâni poate declanșa spasme la nivelul plămânilor. Iarna, ieșim afară să dăm zăpada la o parte, cei mici ies la joacă, ne deplasăm pe jos cu rapiditate și câteodată cărând greutăți, către un punct sau altul – efortul suținut și respiratul pe gură pot duce la astfel de probleme. Nu toată lumea însă simte la fel frigul.

  1. Starea de tristețe sau depresie

Omul este dependent într-un fel sau altul de lumină. Expunerea la soare favorizează producția de vitamina D care la rândul său, reglează sistemul imunitar și eliberează neurotransmițători care au efect asupra stării noastre de fericire. De aceea, în sezonul rece, este recomandat să suplimentăm cantitatea de vitamina D, deoarece lipsa soarelui reduce producția naturală de vitamina D, ducând la simptome de depresie, cunoscute sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD – Seasonal Affective Disorder).

  1. Imunitatea scăzută

Prin suprimarea sistemului imunitar, frigul închide anumite căi de apărare pe care organismul le utilizează la adevărata lor capacitate când este cald. De aceea răcim mai des când este frig, facem gripă, avem probleme cu respirația, ne dor anumite părți ale corpului și de regulă obosim mai repede, căci corpul muncește mai mult pentru a-și menține constantă temperatura și sistemele de apărare naturale.

Dar frigul are și efecte pozitive – iată câteva dintre acestea:

  1. Arderea caloriilor

Metabolismul nostru este accelerat de către frig, impulsionat fiind de nevoia de a încălzi corpul, proces în care arde mai multe calorii – astfel se ocupă mai eficient de grăsimi. De aceea, mișcarea în aer liber în sezonul rece are efecte benefice asupra organismului.

  1. Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale

Creierului nu-i plac temperaturile crescute și supraîncălzirea – a fost dovedit științific faptul că acesta preferă temperaturile mai scăzute (în jur de 16 grade Celsius) pentru a-și face treaba la cote optime. De asemenea, când afară este urât, stăm la adăpost și ne concentrăm mai bine asupra subiectelor de studiu. Deci, putem spune că frigul este propice.

  1. Scăderea inflamației

Cei care suferă de inflamație, știu că ieșirile afară și exercițiile în anotimpul rece îi ajută la dezinflamare. Frigul are efect vasoconstrictor, deoarece corpul luptă astfel împotriva frigului, pentru a păstra temperatura corpului la nivel optim.

Acestea sunt doar câteva exemple ale efectului frigului asupra organismului nostru, astfel că putem spune, ca și în multe alte cazuri, că frigul este așa cum îl percepem noi prin efectele sale: bun sau rău.


Leave a Reply