Mickey Blue Eyes

  • 0

Mickey Blue Eyes

Category : Uncategorized

Hey, Mickey!

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Conexiunea pe care o stabilim prin contact vizual cu alte persoane ne ajută de multe ori să comunicăm, fără să fie nevoie de cuvinte. Ochii albaştri sunt atractivi şi par să aibă o adâncime aparte, în care uneori simţim că ne pierdem. Ochii albaștri sunt mai rar întâlniţi decât ochii căprui. Se pare că toţi posesorii de ochi albaştri au un strămoș comun. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit faptul că, o mutaţie genetică, apărută în urmă cu 6.000-10.000 de ani la un singur individ în Europa, a condus la apariţia ochilor albaștri.

Dacă ochii albaștri sunt rezultatul unei mutații genetice într-un singur individ, oare cum s-a răspândit această trăsătură de la o singură persoană şi a ajuns să fie atât de răspândită în prezent? O teorie ar fi că, ochii albaştri sunt atât de atractivi încât oamenii au căutat parteneri cu ochi albaştri pentru a avea copii cu ochi albaştri, permiţând astfel mutaţiei genetice să se multiplice.

După cum ştim, culoarea ochilor depinde de cantitatea melaninei din irisul ochiului. Melanina este un pigment de culoare brună, care controlează culoarea pielii, a ochilor și a părului. Culoarea ochilor depinde de cât de mult melanină este prezentă în iris. În ochi există doar pigment de culoare brună. Ochii căprui au cea mai mare cantitate de melanină din iris, în timp ce ochii albaștri au cea mai mică cantitate.  Ochii albaștri, la fel ca şi cei verzi, nu conțin pigmenți din aceste culori ci, în lipsa unei concentrații mari de melanină și în funcție de densitatea celulară, are loc același fenomen optic responsabil pentru culoarea albastră a cerului: refracția și dispersia luminii în interiorul irisului.

Culoarea ochilor nu afectează calitatea vederii, însă poate afecta sănătatea ochilor, deoarece ochii deschiși la culoare permit pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, respectiv de radiaţii UV. Melanina din iris se pare că ajută la protejarea părţii din spate a ochiului de daunele cauzate de radiaţiile UV şi de lumina albastru-violet emisă de soare și de sursele artificiale. Din cauza faptului că ochii albaştri conţin mai puțină melanină decât cei vezi sau căprui, ei pot fi mai sensibili la daunele cauzate de radiaţiile UV și de lumina albastru-violet dăunătoare. Conform cercetărilor, culoarea albastră de ochi este asociată cu un risc crescut de degenerescenţă maculară legată de vârstă. Din acest motiv, persoanele cu ochi albaștri ar trebui să fie precaute în ceea ce privește expunerea la lumina soarelui. Deoarece leziunile oculare cauzate de radiaţiile UV și de lumina albastru-violet par să fie legate de expunerea  în timp la aceste radiaţii, purtarea ochelarilor de soare care blochează 100% radiaţiile UV ar trebui să înceapă cât mai curând posibil  în copilărie. De asemenea, cei care petrec multe ore în faţa dispozitivelor digitale precum computer, smartphone sau tabletă este recomandat să poate în timpul utilizării acestor dispozitive ochelari cu lentile speciale care protejează ochii de lumina albastru-violet dăunătoare, emisă de aceste ecrane.

Deşi ochii albaştri sunt deseori apreciaţi şi admiraţi, posesorii lor care își doresc totuşi o altă culoare de ochi, pot apela la lentilele de contact colorate. Important este să ţină cont de faptul că şi aceste lentile, deşi sunt lentile cosmetice, sunt totuşi dispozitive medicale şi este nevoie de consult, prescripţie şi supraveghere din partea specialistului vederii.

Dar cine este Mickey Blue Eyes?


Leave a Reply