Ochelarii de soare – the making of

  • 0

Ochelarii de soare – the making of

Category : Uncategorized

Ochelarii de soare – accesoriile la modă fără de care vara ne-ar arde ochii, la propriu. Ochelarii de soare ne fac să arătăm și să ne simțim bine, protejându-ne în acelaşi timp ochii de efectele nocive ale soarelui. Dar v-ați întrebat vreodată cum sunt realizați? Ochelarii de soare sunt disponibili în diverse stiluri, forme, culori și mărci.  Există ochelari de soare polarizanți, pe bază de prescripție medicală, ochelari cu design special pentru bărbați, femei, copii sau unisex și ochelari care se fac la comandă. Sunt ochelari de soare pentru piloți, motocicliști și schiori. Există chiar și ochelari de soare cu playere audio digitale încorporate. Dar cum se realizează toate aceste modele diferite?

Ochelarii de soare au diferite tipuri de lentile. Lentilele din sticlă oferă o calitate vizuală mai bună și sunt mult mai rezistente la zgârieturi decât cele din plastic. Lentilele fotocromatice se închid la culoare în contact cu lumina, cele din sticlă fiind mai eficiente în filtrarea razelor UV. Lentilele cu un singur gradient sunt mai închise la culoare în partea de sus și devin gradual mai deschise la culoare în partea de jos.

Materialele utilizate pentru nuanțarea lentilelor polarizante sunt, în general, maro sau gri. Pentru lentilele din policarbonat se poate folosi orice nuanță de culoare.

Diferite culori de lentile oferă diferite niveluri de protecție împotriva razelor UV. De exemplu, nuanțele de chihlimbar și maro absorb mai bine lumina UV. Tratamentul  lentilelor transparente cu strat anti-reflex va proteja ochii de radiațiile UV. Tratamentul anti-reflex oferă un beneficiu suplimentar în protejarea lentilelor împotriva zgârieturilor de suprafață.

Înainte de colorare, este necesar ca lentilele să se potrivească în mod corespunzător în ramele fabricate în prealabil, respectiv în forma și dimensiunea acestora. De asemenea, lentilele trebuie să fie realizate în conformitate cu prescripţia medicală, pentru a putea corecta erorile de refracţie ale vederii persoanei care va purta ochelarii respectivi. Miopia este un exemplu de afecțiune a ochilor care necesită prescripţie medicală pentru ochelari de soare. Alte prescripții pentru ochelari de soare ar putea fi cele pentru lentile bifocale, lentile bifocale progresive și lentile trifocale care necesită lentile de dimensiuni mai mari pentru a ajusta progresia lentilelor.

Se folosește un polizor special (circular de refecat) pentru a șlefui lentilele conform specificațiilor din prescripția medicală. Deoarece în acest proces căldura cauzată de fricțiune poate duce la spargerea sau ruperea sticlei, există o sursă constantă de apă care curge peste lentile în timpul șlefuirii lor, pentru a reduce această căldură. Apa face, de asemenea, șlefuirea mai ușoară și mai fină la capete și previne zgârierea suprafeței cu nisipul din sticlă uscată.

Când șlefuirea este completă și lentilele sunt curățate, se trece la următorul pas: colorarea lentilelor. Aceasta se realizează prin scufundarea lentilelor într-o soluție de nuanțare, care este absorbită de lentile. Cu cât perioada de scufundare a lentilelor este mai mare, cu atât nuanța obținută este mai închisă. Lentilele sunt minuțios clătite și uscate, apoi sunt fixate în ramele ochelarilor de soare, iar ramele sunt securizate în jurul lentilelor prin strângerea șuruburilor de pe acestea.

Ramele de ochelari de soare sunt produse pe scară largă din materiale cum ar fi plastic, nailon, fibră de carbon și metal.

Deci, atunci când ne vine în minte expresia “piece of cake” (o nimica toată), în mod clar în discuție nu se află producția ochelarilor în general sau a ochelarilor de soare în particular, care este o activitate pe cât de meticuloasă, pe atât de specializată.


Leave a Reply