Ochelarii de vedere sau lentilele de contact?

  • 0

Ochelarii de vedere sau lentilele de contact?

Category : Uncategorized

Atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact au avantaje și dezavantaje. Punctele forte ale ochelarilor sunt ușurința în a-i folosi, lipsa de riscuri și prețul scăzut, iar minusurile ar fi faptul că sunt foarte vizibili și că vedera periferică nu este îmbunătățită. Lentilele de contact au ca avantaje corecția vederii în toate planurile și fapul că nu sunt vizibile, iar ca dezavantaje prețul crescut pe termen lung, existența riscului de infecție și manipularea dificilă comparativ cu ochelarii.

Miopia se tratează în principal cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Pentru corectarea miopiei se folosesc lentile concave, iar pe prescripția pentru ochelari numărul dioptriei este precedat de semnul minus. Cu cât numărul de după minus este mai mare, cu atât miopia este mai gravă. În unele cazuri se poate apela pentru corectarea miopiei și la intervenții chirurgicale, însă acestea nu sunt indicate decât în cazuri de miopie severă întrucât, ca orice intervenție chirurgicală,  prezintă și riscuri.

Prezbiopia este de asemenea corectată de regulă cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Dacă persoana care suferă de prezbiopie are și alte defecte de vedere, poate apela pentru corectarea ambelor probleme la lentilele bifocale, trifocale sau progresive, care elimină nevoia mai multor perechi de ochelari. Prezbiopia poate fi corectată și cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Hipermetropia este tratată de cele mai multe ori cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Lentilele sunt convexe în acest caz, iar pe prescripție numărul dioptriei este precedat de semnul +.  Ca și în cazurile anterioare, și intervențiile chirurgicale pot corecta hipermetropia.

Astigmatismul se poate trata cu ochelari sau lentile de contact (de regulă) sau prin intervenții chirurgicale. În acest caz forma lentilelor este diferită întrucât pe lângă miopie sau hipermetropie, lentilele trebuie să compenseze și forma alungită a corneei care cauzează astigmatismul.

Ochelarii de soare nu sunt doar un articol care ține de modă. În unele situații, purtarea lor este obligatorie pentru prevenirea daunelor pe care soarele le poate provoca ochilor. Cu precădere la copii, dar nu numai. Spre exemplu, pe întinderile mari de zăpadă, într-o zi însorită, ochelarii de soare sunt indispensabili, iar pentru protecția împotriva razelor UV aceștia sunt necesari în viața de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât razele UV penetrează norii destul de ușor, astfel că și în zilele înnorate razele UV sunt destul de abundente.  Studii recente indică faptul că și lumina vizibilă, respectiv o componentă dinspre UV a acesteia, poate facilita pe termen lung apariția degenerescenței maculare. Condiția esențială a unei bune protecții oferite de către ochelarii de soare este ca aceștia să fie de bună calitate — respectiv lentilele lor. Un bun exemplu este oferit de lentilele Crizal Sun UV, care absorb în proporție de 100% razele UV şi elimină reflexiile UV de pe suprafaţa concavă a lentilei. Pentru mai multe informații https://bit.ly/2J38UYG.

Essilor, producatorul numărul 1 mondial în domeniul lentilelor de ochelari, oferă lentile de soare cu factor maxim de protecție împotriva razelor dăunătoare UV, atât pentru copii cât și pentru adulți. Spre exemplu, lentilele Essilor cu factor de protecție E-SPF 50+, îi oferă purtătorului o protecție împotriva razelor UV de 50 de ori mai mare decât fără ochelari.


Leave a Reply