Ochii căprui fură inima oricui!

  • 0

Ochii căprui fură inima oricui!

Category : Uncategorized

Ochii sunt printre cele mai complexe şi importante organe ale noastre. Cu ajutorul lor percepem lumea care ne înconjoară şi tot cu ajutorul lor comunicăm cu cei din jur. Ochii ne dau fiecăruia o amprentă distinctă şi ne conturează personalitatea.Toate culorile de ochi sunt frumoase, însă ochii căprui sunt plini de mister şi ne fascinează mereu. Sunt mai multe nuanţe de ochi căprui, de la culoarea alunei până la căprui închis. Ochii căprui sunt greu de definit, şi asta pentru că nuanţa pare să se schimbe în funcţie de culorile pe care le purtăm şi de intensitatea luminii. Deşi unele nuanţe de ochi căprui par să conţină în ele şi nuanțe de verde, chihlimbar și chiar albastru, acești pigmenți de culoare de fapt nu există în ochiul uman. Așadar, de unde provin aceste nuanţe şi care este secretul ochilor căprui?

Se ştie că noi moştenim culoarea ochilor de la părinţii noştri. Obișnuiam să credem că nuanța de ochi căprui este dominantă și cea de ochi albaștri recesivă, ceea ce însemna că doi părinţi cu ochi albaştri nu pot avea un copil cu ochi căprui, deoarece niciunul dintre părinți nu avea forma dominantă a genei pentru ochi căprui. Însă știința modernă ne-a arătat că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Mai multe studii realizate recent au arătat că până la 16 gene, şi nu doar una sau două, pot influența culoarea ochilor, ceea ce face ca prezicerea culorii ochilor unui copil să fie mai dificilă decât credeam.

Din cauza variațiilor în interacțiunea și exprimarea mai multor gene, este greu de spus cu certitudine ce culoare de ochi va avea un copil, pornind de la culoarea ochilor părinților săi. De exemplu, acum știm că este posibil ca doi părinţi cu ochi albaştri să aibă un copil cu ochi caprui – ceva ce până de curând ar fi fost considerat imposibil.

Un alt aspect imporant este acela că, în primii ani de viaţă culoarea ochilor unui copil se poate schimba. Mulți copii se nasc cu ochi albaștri, pentru ca mai apoi culoarea ochilor să se schimbe în căprui sau verzi. Acest fenomen are prea puțin de a face cu genetica, dar ne ajută să explicăm de unde provin ochii căprui.

Structura pigmentată din interiorul ochiului care înconjoară pupila și dă culoare ochilor lor se numește iris. Pigmentul responsabil de culoarea ochilor este melanina, care afectează, de asemenea şi culoarea pielii. Motivul pentru care mulți copii se nasc cu ochi albaștri este acela că ei nu au cantitatea totală de melanină prezentă în iris la naștere. În primii ani de viaţă, cantitatea de melanină din iris de multe ori creşte, ducând la schimbarea ochilor din albaştri în verzi sau căprui. Bebelușii a căror culoare de ochi se schimbă din albastru în căprui închis dezvoltă cantități semnificative de melanină, în timp ce cei a căror culoare de ochi devine verde sau căprui deschis dezvoltă cantităţi mai mici de melanină.

Excepţiile le reprezintă bebeluşii afro-americani, hispanici şi asiatici, care, de obicei, se nasc cu ochi de culoare căprui închis şi îşi păstrează aceeaşi culoare de-a lungul vieţii. Acest lucru se datorează faptului că aceste excepţii au în mod natural mai multă melanină în ochii și pielea lor, comparativ cu restul oamenilor.

Aminteam mai devreme faptul că în ochii noştri nu există pigmenți albaștri, verzi sau de culoarea alunei. Ochii căprui au doar diferite cantităţi de melanină, care este de culoare maro închis. Aşadar, cum poate un pigment de culoare maro închis să creeze impresia de ochi cu irizaţii albastre, verzi sau de culoarea alunei? Acest lucru este posibil datorită a două procese. Melanina din iris absoarbe diferite lungimi de undă de lumină care pătrund în ochi. Lumina este împrăștiată și reflectată de iris, iar unele lungimi de undă, respectiv culori, se împrăștie mai ușor decât altele. Ochii care au concentraţii mari de melanină absorb mai multă lumină, astfel încât o cantitate mai mică este împrăștiată și reflectată înapoi de iris. Rezultatul este o culoare de ochi căprui închis. În ochii cu concentrații mai mici de melanină, o cantitate mai mică de lumină este absorbită, și astfel o cantitate mai mare este împrăștiată și reflectată de iris. Razele de lumină cu lungimi de undă mai scurte (lumina albastră și verde) se împrăștie mai ușor decât razele de lumină cu lungimi de undă mai lungi (lumina roșie), astfel încât ochii a căror concentraţie de melanină absoarbe mai puţină lumină par verzi sau de culoarea alunei, în timp ce ochii cu concentraţii scăzute de melanină par albaştri. De asemenea, distribuția de melanină poate varia în diferite părți ale irisului, făcând ca ochii căprui să pară mai deschişi în jurul pupilei și mai verzi la periferia irisului.

Culoarea de ochi căprui este complexă și magnifică în acelaşi timp, datorită faptului că trăsăturile sale specifice sunt determinate de atât de mulți factori: cantitatea și distribuția de melanină din iris, modul în care împrăștierea luminii de către iris și moleculele de pigment afectează culoarea și modul în care percepția culorii ochilor este influențată de condiţiile de iluminat, de culoarea hainelor pe care le purtăm şi de ceea ce ne înconjoară. Astfel, ochii căprui implică dinamica mai multor elemente pentru a crea frumoasele nuanţe de ochi căprui.

Pentru cei care nu au ochi căprui dar îşi doresc să aibă această culoare de ochi, există soluţia lentilelor de contact colorate, care se aleg la indicaţia şi recomandarea unui specialist. Acestea bineînţeles că nu schimbă în sine culoarea ochilor, ci doar aspectul lor. Lentilele de contact colorate sunt disponibile în mai multe nuanţe, astfel încât există posibilitatea de a alege între mai multe nuanţe. Însă trebuie ţinut cont de culoarea naturală a ochilor, care are un rol determinant în alegerea culorii lentilelor colorate.

O vorbă celebră spune că “ochii căprui fură inima oricui.” Nu ştim dacă această regulă este general valabilă, dar cu siguranţă ochii căprui sunt fascinanţi şi plini de mister.


Leave a Reply