Prescripția pe înțelesul nostru

  • 0

Prescripția pe înțelesul nostru

Category : Uncategorized

Vizita la oftalmolog sau optician poate să se finalizeze cu o prescripţie pentru ochelari. Indiferent de diagnostic, dacă ne uităm pe prescripţie vom vedea că pe ea apar termeni şi abrevieri cu care nu suntem obișnuiți. Haideți să descifrăm împreună “misterul” prescripţiei pentru ochelari, căci prescripția este un exemplu de “mister” care are nevoie nemijlocită de descifrare și acțiune.

Primul pas în înțelegerea prescripției pentru ochelari este cunoașterea a ceea ce înseamnă “OD” și “OS “. Acestea sunt abrevieri pentru „oculus dexter” și „oculus sinister”, care sunt termeni latini pentru „ochiul drept” și pentru „ochiul stâng”. Aceste abrevieri se potrivesc perfect şi în limba română pentru “ochiul drept” (OD) şi “ochiul stâng” (OS).

De asemenea, prescripția pentru ochelari mai poate conține o coloană denumită “OU”. Aceasta este abrevierea termenului latin “oculus uteric”, care înseamnă “ambii ochi”.

Pe prescripția pentru ochelari, informațiile pentru ochiul drept (OD) apar înaintea informațiilor pentru ochiul stâng (OS). Specialiştii vederii scriu astfel prescripția, pentru că atunci când ne consultă, primul ochi examinat este ochiul drept și apoi ochiul stâng.

Rețeta pentru ochelari conține și alți termeni și abrevieri. Iată în continuare care sunt aceştia.

SF (Sfera). Acest termen indică puterea lentilelor, măsurată în dioptrii, prescrisă pentru a corecta miopia sau hipermetropia. Dacă numărul care apare la această rubrică are semnul minus (-), aceasta înseamnă ca sunteți miop, iar dacă numărul are semnul plus (+), înseamnă că aveţi hipermetropie. În acest caz, corecția pentru miopie sau hipermetropie este sferică sau egală în toate meridianele ochiului.

CIL (Cilindru). Aceasta rubrică este necesară pentru a indica puterea lentilelor pentru astigmatism. Dacă nu apare nimic în această coloană, nu aveți astigmatism, sau astigmatismul este atât de ușor, încât nu este necesar să  fie corectat cu ajutorul lentilele de ochelari. Termenul “cilindru” înseamnă că această putere a lentilei, adăugată pentru a corecta astigmatismul, nu este sferică, ci curbată doar pe o anumită direcţie (meridian). Numărul din această coloană poate fi precedat de semnul minus (-) pentru corectarea  miopiei cu astigmatism sau de semnul plus (+) pentru corectarea hipermetropiei cu astigmatism. Puterea cilindrului apare întotdeauna după puterea sferică într-o rețetă pentru ochelari.

AX (Axa). Aceasta descrie meridianul lentilei care nu conține nicio putere a cilindrului pentru a corecta astigmatismul. Axa este definită cu un număr de la 1 la 180. Numărul 90 corespunde meridianului vertical al ochiului, iar numărul 180 corespunde meridianului orizontal al ochiului. Dacă o prescripție pentru ochelari include o putere a cilindrului, trebuie să includă și o valoare a axei care urmează puterii cilindrului. Axa este meridianul lentilei care este la 90 de grade faţă de meridianul care conține puterea cilindrului.

ADD (Adiţia). Aceasta este puterea de mărire adăugată, aplicată părții inferioare a lentilelor multifocale, atunci când, pe lângă dioptriile necesare miopiei, se adaugă și dioptrii pentru prezbiopie. Numărul care apare în această secțiune a prescripției este întotdeauna o putere “plus”, chiar dacă nu este precedată de un semn plus. În general, acesta variază de la +0,75 la +3,00 D și are aceeași putere pentru ambii ochi.

PRISMA. Aceasta este puterea prismatică şi este prescrisă pentru a compensa problemele de aliniere a ochilor. Doar un procent mic de prescripții pentru ochelari include prisma. Atunci când este prezentă, puterea prismei este indicată fie în unități metrice, fie fracționare (de exemplu 0,5 sau ½,), iar direcția prismei este indicată prin notarea poziției relative a “bazei” sale , care reprezintă direcția înspre care prisma direcționează lumina: sus, jos, înspre interior (înspre nas) sau înspre exterior (înspre urechi).

DIP (Distanţa inter-pupilară).  Aceasta apare la finalul prescripţiei şi indică distanţa dintre centrele pupilelor celor doi ochi, care este foarte importantă pentru realizarea corectă a ochelarilor.

Puterea sferică, puterea cilindrică și adiţia sunt în formă zecimală și, în general, sunt scrise în creşteri de sferturi de dioptrii (0,25 D). Valorile axei sunt numere întregi de la 1 la 180 și semnifică numai o locație meridională, nu o putere. Atunci când dioptriile prismei sunt indicate în formă zecimală, în mod obișnuit apare doar o singură cifră după virgulă (de exemplu, 0,5).

Acestea sunt principalele categorii de informaţii care se completează pe o prescripţie pentru ochelari. Orice întrebări legate de prescripţie, le putem adresa cu încredere specialistului vederii.


Leave a Reply