Primăvara și alergiile de sezon

  • 0

Primăvara și alergiile de sezon

Category : Uncategorized

Primăvara este îndrăgită de toată lumea, iar pentru unii dintre noi este chiar anotimpul preferat, când natura revine la viaţă, pomii înverzesc iar florile ne bucură cu parfumul și frumuseţea lor. Însă odată cu venirea primăverii, apare şi riscul alergiilor oculare, care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar se sensibilizează și reacționează la stimuli din mediul înconjurător, care, de obicei nu cauzează probleme. O reacție alergică poate apărea atunci când acel stimul, numit alergen, vine în contact cu anticorpii atașați la celulele mastocite din ochi, care răspund prin eliberarea histaminei și a altor substanțe pentru a lupta cu alergenul. Ca urmare a acestui mecanism, pleoapele și conjunctiva devin roșii și umflate, apare senzația de mâncărime și ochii încep să lăcrimeze. Alergiile oculare prezintă aceleaşi simptome cu unele boli ale ochiului, de aceea un diagnostic corect este absolut necesar. Simptomele alergiilor oculare pot varia de la roșeață uşoară până la inflamație suficient de severă pentru a afecta vederea.

Principalele tipuri de alergie oculară sunt conjuctivita alergică sezonieră, conjunctivita alergică perenă, keratoconjunctivita vernală, keratoconjunctivita atopică și conjunctivita gigantopapilară.

Conjunctivita alergică sezonieră este de departe cel mai frecvent tip de alergie oculară. Simptomele apar primăvara, vara sau toamna, în funcție de tipul de polen care este prezent în aer şi includ mâncărime oculară, roşeaţă, senzaţie de arsură şi lăcrimare cu consistenţă apoasă şi clară. Pot apărea cercuri întunecate sub ochi, pleoapele pot fi umflate, iar lumina puternică poate fi deranjantă. Aceste simptome sunt deseori însoțite de rinită alergică, care se manifestă prin curgerea nasului, strănut şi congestie nazală.

Conjunctivita alergică perenă, așa cum sugerează și numele acesteia, apare pe tot parcursul anului. Simptomele sunt aceleași cu cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, dar tind să fie mai blânde. Acestea sunt cauzate de reacții la acarieni de praf, mucegai sau alţi alergeni de uz casnic, mai degrabă decât de polen.

Keratoconjunctivita vernală este o alergie mai severă decât conjuctivita alergică sezonieră sau persistentă. Deși poate apărea pe tot parcursul anului, simptomele se pot agrava în anumite sezoane. Simptomele includ mâncărime oculară, lăcrimare semnificativă cu producție de mucus gros, senzaţie de corp străin în ochi şi fotofobie. Dacă este lăsată netratată, keratoconjunctivita vernală poate afecta vederea.

Keratoconjunctivită atopică afectează în principal persoanele în vârstă. Simptomele pot apărea pe tot parcursul anului și sunt similare cu cele ale keratoconjunctivitei vernale, respectiv mâncărime oculară severă, senzaţie de arsură, ochi roşii, producere semnificativă de mucus gros care, după somn, poate face ca pleoapele să rămână lipite. Dacă este lăsată netratată, keratoconjunctivita atopică poate determina cicatrizarea corneei și a membranei delicate a acesteia.

Conjunctivita giganto-papilară este asociată cel mai adesea cu purtatea lentilelor de contact. Aceasta se caracterizează prin formarea de papule (băşici) în partea superioară a pleoapei interioare. Simptomele includ mâncărime oculară, ochi umflaţi, lăcrimare cu consistenţă de mucus, vedere încețoșată, toleranța slabă la purtarea lentilelor de contact şi senzație de corp străin în ochi.

Secretul în gestionarea formelor sezoniere sau perene de alergie oculară îl reprezintă evitarea alergenilor care declanșează simptomele. Dacă este necesar, putem apela la un specialist alergolog, care poate efectua teste ale pielii sau ale sângelui, pentru a identifica alergenul specific. Iată câteva recomandări prin care putem evita sau reduce expunerea la alergeni:

–          Să evităm, pe cât posibil, ieșirile în aer liber atunci când polenul este produs în cantități ridicate, de obicei în timpul dimineții și seara devreme;

–          Să purtăm ochelari de soare atunci când ne aflăm în aer liber, pentru a reduce la minimum cantitatea de polen care poate intra în ochi;

–          Să evităm folosirea ventilatoarelor care pot atrage polenul și mucegaiurile;

–          Să încercăm să nu ne frecăm ochii, pentru a evita iritarea lor, sau un posibil risc de infecţie;

–          Să ţinem ferestrele închise și să folosim aerul condiționat din mașină și din casă. Este important ca aparatele de aer condiţionat să fie menţinute curate;

–          Să reducem expunerea la acarienii de praf, în special în dormitor.

–          Pentru a limita expunerea la mucegai, umiditatea din casă trebuie menţinută la un nivel scăzut, iar băile, bucătăria şi subsolul trebuie curățate în mod regulat. Este utilă folosirea unui dezumidificator, în special în subsol și în alte locuri umede.

–          Să curățăm podelele cu o cârpă umedă sau cu un mop.

–          Să ne spălăm imediat mâinile după ce am atins animalele de companie şi să spălăm hainele după vizite la prieteni care au animale de companie.

Mulţi dintre alergenii care declanșează alergii oculare sunt în aer, de aceea nu îi putem evita întotdeauna. Cel mai important este consultul de specialitate, pentru a determina opțiunile de tratament cele mai potrivite. Tratamentul pentru alergiile oculare poate consta în utilizarea lacrimilor artificiale, a picăturilor decongestionante, cu steroizi, antihistaminice și stabilizatori ai celulelor mastocitare. Fiecare dintre noi este diferit, de aceea tratamentul trebuie recomandat şi avizat numai de specialist.


Leave a Reply