Pro și contra

  • 0

Pro și contra

Category : Uncategorized

Orice alegere facem, indiferent de importanța ei, constatăm că la o analiză amănunțită, prezintă avantaje și dezavantaje. La fel stau lucrurile și cu instrumentele de corecție a vederii. Important este să facem alegeri bine informate, a căror balanță inclină vizibil către avantaje.

Ochelarii oferă multiple avantaje, printre care ușurința utilizării lor, lipsa de riscuri, prețul scăzut și întreținerea foarte ușoară, iar minusurile ar fi faptul că sunt foarte vizibili și că vederea periferică este limitată. Lentilele de contact au ca avantaje corecția vederii în toate planurile și fapul că nu sunt vizibile, iar ca dezavantaje: prețul crescut pe termen lung, riscul de infecție, întreținerea și manipularea mult mai grea decât în cazul ochelarilor.

Miopia se tratează în principal cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Pentru corectarea miopiei se folosesc lentile concave, iar pe prescripția pentru ochelari numărul dioptriei este precedat de semnul minus. Cu cât numărul de după minus este mai mare, cu atât miopia este mai gravă. În unele cazuri se poate apela pentru corectarea miopiei și la intervenții chirurgicale, însă acestea nu sunt indicate decât în cazuri de miopie severă întrucât prezintă și riscuri, ca orice intervenție chirurgicală.

Prezbiopia este de asemenea corectată de regulă cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Dacă persoana care suferă de prezbiopie are și alte defecte de vedere, poate apela pentru corectarea ambelor probleme la lentilele progresive, nemaiavând asftel nevoie de două perechi de ochelari. Prezbiopia poate fi corectată și cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Hipermetropia este tratată de cele mai multe ori cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Lentilele sunt convexe în acest caz, iar pe prescripție numărul dioptriei este precedat de semnul +.  Ca și în cazurile anterioare, și intervențiile chirurgicale pot corecta hipermetropia.

Astigmatismul se poate trata cu ochelari sau lentile de contact (de regulă) sau prin intervenții chirurgicale. În acest caz forma lentilelor este diferită întrucât pe lângă miopie sau hipermetropie, lentilele trebuie să compenseze și forma alungită a corneei care cauzează astigmatismul.

Ochelarii de soare nu sunt doar un articol de modă. În unele situații, purtarea lor este obligatorie pentru prevenirea problemelor pe care soarele le poate cauza ochilor. De exemplu, pe zăpadă, într-o zi însorită, ochelarii de soare sunt indispensabili, iar pentru protecția împotriva razelor UV aceștia sunt necesari zi de zi, cu atât mai mult cu cât razele UV penetrează norii destul de ușor, astfel că și în zilele innorate razele UV sunt destul de abundente.  Studii indică faptul că și lumina vizibilă, respectiv o componentă UV a acesteia, poate duce pe termen lung la apariția degenerescenței maculare. Condiția esențială a unei bune protecții oferite de ochelarii de soare este ca aceștia să aibă lentile de cea mai bună calitate, cu factor mare de protecție UV.


Leave a Reply