Urgențe oftalmologice

 • 0

Urgențe oftalmologice

Category : Uncategorized

Atunci când vine vorba despre sănătate, paza bună trece primejdia rea. Vizitele anuale la specialistul vederii sunt cea mai bună cale de a preveni problemele de vedere și a reduce riscul urgențelor oftalmologice. Regula de bază este că dacă au trecut 12 luni de la ultima vizită la specialistul vederii, este timpul să vă faceți fără întârziere o programare pentru un control oftalmologic.

Conștientizarea la timp a semnalelor de avertisment date de ochi, vă poate ajuta să luați măsurile adecvate înainte ca problemele să avanseze, mai ales că în anumite cazuri, cum ar fi retina detașată sau apariția glaucomului, intervenția promptă este esențială pentru a evita orbirea.

Deși problemele oculare pot apărea la orice vârstă, frecvența și gravitatea lor crește odată cu înaintarea în vârstă.

Următoarele semne și simptome pot indica o urgență medicală care ar putea duce la deteriorarea sau pierderea vederii:

 • Puncte și pete plutitoare în câmpul vizual. De regulă, petele plutitoare apar atunci când retina se desprinde de membrana vasculară și este cazul să vedeți un oftalmolog.
 • Instalarea unei “perdea întunecate” în câmpul vizual. Acest fenomen ar putea fi cauzat tot de desprinderea retinei. Dacă retina nu este retușată în câteva ore, pierderea vederii poate fi permanentă.
 • Debutul pierderii vederii periferice presupune îngustarea câmpului de vedere. Reducerea abilității de a vedea obiecte în părțile laterale ar putea fi un semn de glaucom. Fără intervenție, deteriorarea vederii periferice ar putea avansa, ducând la vedere în tunel sau chiar la orbire.
 • Apariția unor dureri oculare bruște, înroșire, greață și vărsături. Aceste simptome pot semnala un atac acut al glaucomului cu unghi îngust, care poate afecta permanent nervul optic al ochiului. Este necesar tratamentul imediat pentru a preveni pierderea permanentă a vederii.
 • Senzația de iritație sau de zgărietură sau durere la suprafața ochiului. Aceste simptome sunt cel mai frecvent cauzate de sindromul ochilui uscat, care este mai degrabă o provocare decât o problemă care amenință vederea. Dar simptomele pot fi severe, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, când ochii produc mai puține lacrimi. Consultați-vă medicul oftalmolog pentru tratament, care poate include picături oftalmice.
 • Vederea dublă / imaginile duble sau “fantomatice”. Vederea dublă poate fi rezultatul mai multe probleme oculare, iar în unele cazuri, aceasta poate semnala o altă urgență de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Dacă începeți brusc să vedeți dublu, mergeți de urgență la medic.
 • Vederea bruscă neclară la unul dintre ochi. După 60 de ani, crește riscul de a dezvolta o gaură maculară (degenerescenţa maculară) în partea din față a retinei. Deoarece acesta se pot agrava, ducând la orbire, este important să vizitați de urgență medicul specialist pentru diagnosticare și dacă este cazul, tratament prompt.
 • Pierderea treptată a vederii centrale, incluzând distorsiuni de imagine (ex: linii drepte care apar ondulate) – cauza putând fi degenerescenţa maculară, care poate duce la orbire. În trecut, nu existau tratamente eficiente pentru degenerescența maculară, însă în zilele noastre, există tratamentele medicale care pot opri sau limita pierderea vederii.
 • Vederea tulbure și încețoșată, “halouri” în jurul luminilor pe timp de noapte sau pierderea vederii culorii strălucitoare. Aceste modificări ale vederii pot fi cauzate de cataractă. Cataracta tinde să evolueze în timp și nu reprezintă o urgență medicală, însă, deoarece lentilele naturale ale ochiului se deteriorează odată cu îmbătrânirea, vederea va continua să se deterioreze dacă nu interveniți chirurgical, printr-o operație de cataractă care înlocuiește lentila tulbure cu o lentilă intraoculară personalizată. Dacă se amână prea mult operația de cataractă, crește riscul de complicații (ex: glaucomul), iar lentila afectată se poate îngroșa, devenind mai greu de îndepărtat.
 • Pete oarbe în câmpul vizual (scotoame), însoțite de pete plutitoare și vedere încețoșată. Dacă aveți diabet zaharat, aceste probleme de vedere se pot datora debutului retinopatiei diabetice. Examinările periodice ale ochilor sunt esențiale pentru diabetici, mai ales după 60 de ani. Evaluând starea retinei, medicul poate oferi informații valoroase despre controlul și severitatea diabetului.

Este înțelept și de preferat să prevenim problemele oculare legate de vârstă, decât să încercăm să le minimalizăm impactul asupra vederii, odată ce acestea au debutat. Menținând un stil de viață sănătos, consumând vitamine vitale și mergând o dată pe an la oftalmolog, putem reduce riscul apariției în timp a problemelor grave ale ochilor.


Leave a Reply