Vara cea strălucitoare

  • 0

Vara cea strălucitoare

Category : Uncategorized

Vara este anotimpul în care petrecem mai mult timp în aer liber, expuşi radiaţiilor UV. Studiile arată că expunerea la lumină solară puternică poate crește riscul de a dezvolta cataractă şi excrescenţe la nivelul ochilor, inclusiv cancer. De aceea, este necesar ca în timp ce ne bucurăm de vremea frumoasă de vară, să luăm toate măsurile necesare în vederea protejării ochilor de radiaţiile UV dăunătoare. În articolul de astăzi vom discuta despre câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a ne proteja ochii de efectele radiaţiilor UV.

Cel mai la îndemână mod de a ne bucura de vară şi de a reduce riscul afecţiunilor cauzate de radiaţiile UV îl reprezintă purtarea ochelarilor de soare. Este important să se înceapă purtarea ochelarilor de soare de calitate de la o vârstă cât mai mică, pentru a proteja ochii de expunerea la radiaţiile ultraviolet pe o perioadă mai lungă de timp. Riscul de daune la nivelul ochilor cauzat de radiațiile UV este cumulativ, ceea ce înseamnă că pericolul continuă să crească pe măsură ce petrecem timp în aer liber pe tot parcursul vieții noastre. Unii experți sugerează că până la jumătate din expunerea din timpul vieții a unei persoane la radiațiile UV poate avea loc până la vârsta de 18 ani. De aceea este important să ne protejăm ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. Împreună cu ochelarii de soare care oferă protecţie ochilor împotriva radiaţiilor UV, pălăriile cu boruri mari sau şepcile cu cozoroc ne pot de asemenea proteja ochii.

Sunt câteva modalităţi prin care ne putem asigura că facem cea mai bună alegere în privinţa ochelarilor de soare care să ne protejeze ochii împotriva radiaţiilor UV. În primul rând, lentilele trebuie să asigure protecţie de 100% împotriva radiaţiilor UV, iar specialiştii vederii sunt cei care ne pot ajuta să alegem lentilele potrivite. Pentru a preveni ca razele soarelui să pătrundă prin părţile laterale, ramele de ochelari de tip “wraparound” (cele curbate în jurul tâmplelor) sunt cele care oferă protecţie întregii zone din jurul ochilor. Este important de ştiut că ochelarii de soare sunt necesari chiar și atunci când purtăm lentile de contact cu protecție UV. Chiar dacă lentilele de contact pot bloca radiațiile UV, acestea blochează radiațiile UV doar în zona ochiului în care se află lentilele de contact, însă radiațiile UV pot deteriora conjunctiva și alte țesuturi ale ochiului care nu sunt acoperite de lentilele de contact. Purtarea ochelarilor de soare protejează aceste țesuturi delicate și pielea din jurul ochilor de radiațiile UV. De asemenea, să nu uităm că razele soarelui pătrund prin nori și ceaţă. Acest lucru înseamnă că, daunele care pot surveni la nivelul ochilor din cauza radiaţiilor UV pot apărea în orice moment al anului, nu doar în timpul unei zile însorite. Aşadar, este important să alegem pentru ochelarii noştri de soare lentile de calitate, care să ofere ochilor o protecţie adecvată împotriva radiaţiilor UV dăunatoare. Lentilele polarizante Xperio® de la Essilor sunt o generație superioară de lentile de ochelari de soare. Reflexia luminii provoacă o strălucire orbitoare, ceea ce cauzează disconfort ochilor noștri. Atunci când lumina naturală atinge o suprafaţă plană şi netedă, cum ar fi apa, asfaltul, caroseria maşinilor sau parbrizul maşinii, aceasta se reflectă şi vibrează orizontal, creând o strălucire supărătoare, numită lumină polarizată. Lentilele Xperio® conţin un filtru special, fabricat din molecule dicroice, care blochează lumina polarizată orizontal, eliminând complet strălucirea supărătoare şi periculoasă. Lentilele polarizante Xperio® asigură reducerea luminii orbitoare, protecţie 100% împotriva radiaţiilor UVA/UVB, o percepţie naturală a culorilor şi o claritate fără egal a vederii. Gama Xperio®  include lentile monofocale şi lentile progresive Varilux®, disponibile în multiple culori. Pentru cei care iubesc să fie tot timpul în pas cu moda, efectul de oglindă E-mirror de la Essilor le oferă acestora culori vibrante, precum: portocaliu, roşu, verde, albastru, violet, argintiu, auriu, cupru şi bronz. E-mirror combină performanţele optice cu cele estetice şi oferă purtătorilor rezistenţă la zgâriere şi anti-murdărie, antireflex pe suprafaţa concavă şi imaginea la modă pe care ei şi-o doresc.

Vara este şi anotimpul în care suntem mai activi şi dornici să practicăm activităţi în aer liber. Înotul, scufundările sau surfingul sunt câteva dintre cele mai apreciate sporturi ale sezonului cald. Dar protecţia ochilor trebuie să rămână pentru noi o prioritate, indiferent de activităţile în care suntem implicaţi. De aceea, atunci când practicăm activităţi acvatice este important să luăm măsurile de precauție necesare pentru a ne proteja ochii. Ochelarii de protecţie sunt recomandaţi atunci cînd ne aflăm în apă, pentru a ne proteja ochii de clor sau alte substanţe care ne pot irita ochii sau pot provoca înroşirea lor. De asemenea, este important să îndepărtăm lentilele de contact înainte de a intra în apă, pentru a reduce riscul expunerii ochilor la infecţii.

Ochii sunt “fereastra” prin care vedem lumea din jurul nostru şi ne bucurăm de frumuseţea ei. De aceea, de noi depinde să avem grijă de ochii noştri şi să îi protejăm, pentru a ne bucura de sănătatea lor şi de o vedere clară cât mai mult timp.


Leave a Reply