Umflarea pleoapelor

  • 0

Umflarea pleoapelor

Category : Uncategorized

Fiecare dintre noi ne-am confruntat la un moment dat cu pleoape umflate. Acest fenonem are mai multe cauze, despre care vom vorbi în acest articol.

Umflarea pleoapelor apare atunci când există o inflamaţie sau exces de lichid (numit edem) în țesuturile din jurul ochiului. Ochii umflaţi pot fi dureroşi sau nedureroşi și afectează atât pleoapele superioare cât și cele inferioare.

Există numeroase cauze ale umflării pleoapelor, inclusiv infecţiile oculare, leziunile oculare sau traumatismele, dar cea mai frecventă cauză o reprezintă alergiile. Umflarea pleoapelor poate de asemenea semnala o problemă mai gravă a ochilor, care poate pune în pericol chiar vederea, cum ar fi: celulita orbitală, boala Graves și herpesul ocular. De aceea, în cazul în care simptomele persistă, se agravează sau se modifică, este important să mergem la medicul oftamolog pentru un examen ocular aprofundat.

Umflarea pleoapelor este un simptom cauzat de o alergie sau de o infecție. De regulă, ochii umflaţi sunt însoțiţi de unul sau mai multe simptome: ochi iritați, senzație de mâncărime sau disconfort, lăcrimare în exces, vedere obstrucţionată care variază în funcţie de gradul de umflare a pleoapei, pleoape roşii, ochi roşii şi inflamaţia conjunctivei, secreţii oculare şi durere, în special atunci când pleoapele umflate sunt cauzate de o infecţie.

Pleoapele umflate sunt diferite de cearcăne. Umflarea pleoapelor apare în urma răspunsului imun la o alergie, infecţie sau leziune oculară, în timp ce cearcănele au alte cauze, precum: retenţia de apă, lipsa somului sau anumite trăsături genetice cum ar fi cercurile întunecate de sub ochi.

Cauzele care duc la umflarea pleoapelor sunt numeroase şi variază în funcţie de severitatea cauzei. În continuare vom discuta despre cauzele care duc la apariţia pleoapelor umflate.

Alergiile oculare sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale pleoapelor umflate. Ele apar atunci când sistemul imunitar are o reacţie exagerată la o substanță străină, numită alergen. Polenul, praful, părul animalelor de companie, anumite picături oculare și unele soluţii pentru lentilele de contact sunt unii dintre cei mai întâlniţi alergeni. O reacție alergică la machiaj poate de asemenea duce la umflarea pleoapelor. Alergiile oculare apar atunci când ochii eliberează mediatori chimici pentru a proteja ochii de alergenii la care suntem sensibili. Cel mai frecvent mediator chimic este histamina, care cauzează dilatarea şi umflarea vaselor de sânge din ochi, mâncărimi, înroşirea şi lăcrimarea ochilor.

Conjunctivita este o altă cauză care duce la umflarea pleoapelor. Aceasta este o inflamaţie a membranei transparente de la suprafața ochiului, numită conjunctivă. Toate tipurile de conjunctivită (alergică, bacteriană și virală) pot duce la umflarea pleoapelor, alături de alte simptome precum lăcrimarea, înroşirea şi mâncărimea ochilor.

Orjeletul (urciorul) şi şalazionul sunt de asemenea responsabile pentru umflarea pleoapei. Orjeletul, despre care am vorbit pe larg în articolul anterior, apare de obicei la marginea pleoapei ca un cucui umflat şi roșu şi este cauzat de o infecție bacteriană și inflamația unei glande meibomiene. Atunci când aceste glande sebacee se blochează, umflarea pleoapelor este un simptom obişnuit. Şalazionul, ca şi urciorul, este cauzat de blocarea unei glande meibomiene, care la debut seamănă cu un urcior, dar ulterior se dezvoltă într-un chist sebaceu dur. În timp ce orjeletul apare la marginea pleoapei, șalazionul se dezvoltă de obicei departe de marginea pleoapei.

Leziunile oculare conduc de multe ori la umflarea pleoapelor. Orice traumă la nivelul ochilor, inclusiv o contuzie a pleoapei sau traumatismele cauzate de chirurgia pleoapelor pot declanşa inflamaţii la nivelul ochilor şi umflarea pleoapelor.

Îngrijirea necorespunzătoare a lentilelor de contact, cum ar fi purtarea lentilelor de contact murdare, purtarea lor atunci când înotăm sau depozitarea într-un recipient murdar, pot provoca infecţii oculare şi pleoape umflate. Utilizarea lentilelor de contact deteriorate pot de asemenea irita ochii și pot cauza umflarea pleoapelor.

Blefarita, despre care am discutat mai pe larg într-un articol anterior, este o afecţiune care poate duce la umflarea pleoapelor. Blefarita este o inflamație a pleoapelor manifestată prin umflarea pleoapelor şi durere la nivelul acestora, simptome care pot fi însoţite de cruste asemănătoare cu mătreaţa care acoperă pleoapa, precum şi de pierderea genelor. Blefarita este de obicei o afecţiune cronică, ceea ce înseamnă că simptomele pot fi controlate cu un tratament adecvat şi cu o igienă corespunzătoare, dar nu se vindecă complet niciodată. Aceasta este adesea asociată cu o infecție bacteriană, dar poate fi atribuită şi altor cauze precum acneea rozacee și sindromul de ochi uscat.

Pe lângă cauzele prezentate mai sus, pleoapele umflate pot însoți anumite afecţiuni mai grave ale ochilor, despre care vom discuta în continuare.

Celulita orbitală este o infecţie bacteriană rară, dar gravă a ţesuturilor din jurul ochiului, care duce la umflarea dureroasă a pleoapei superioare și inferioare, și, posibil, a sprâncenei şi obrazului. Alte simptome ale celulitei orbitale includ tulburări ale vederii, febră şi dureri oculare la mişcarea ochiului în orbită. Celulita orbitală este o urgenţă medicală şi, de multe ori, necesită tratament imediat cu antibiotice, pentru a preveni deteriorarea nervului optic, pierderea permanentă a vederii şi alte complicaţii grave. În cazul în care infecția este limitată la țesutul moale al pleoapelor, aceasta se numește celulită preseptală, care este mai puțin gravă decât celulita orbitală și, de multe ori, poate fi tratată medicamentos, fără spitalizare. Cu toate acestea, instalarea bruscă a simptomelor de mai sus trebuie considerată o urgență medicală până la proba contrarie.

Herpesul ocular, transmis de virusul herpes simplex cauzează inflamația corneei. Simptomele herpesului ocular pot fi similare cu cele ale conjunctivitei dar, în plus, pot apărea leziuni dureroase pe pleoapă, vedere neclară şi ochi umflaţi atât de tare încât pot împiedica vederea. Tipurile de herpes ocular variază de la o infecţie uşoară până la o problemă mai gravă de sănătate a ochilor care ar putea duce la un transplant de cornee sau chiar la pierderea vederii.

Boala Graves este o altă afecţiune oculară care rezultă dintr-o tiroidă hiperactivă (hipertiroidie) şi de multe ori este asociată cu umflarea pleoapelor și ochi bulbucați, precum și cu vederea dublă și pleoapele căzute (ptoza palpebrală). În cazul experimentării oricăruia dintre aceste simptome este recomandat să consultăm medicul oftalmolog cât mai curând posibil pentru diagnostic şi tratament corespunzător.

Tratamentul pleoapelor umflate depinde de cauza care stă la baza apariţiei acestora. Medicul oftalmolog este cel care poate recomanda tratamentul potrivit cazului specific. În general, în cazul  umflării pleoapelor ca urmare a unei alergii, picăturile oftalmice sau medicamentele antihistaminice orale, precum și lacrimile artificiale, ajută la ameliorarea simptomelor. De asemenea, pentru reacţii alergice mai severe, medicul oftalmolog poate recomanda, dacă consideră necesar, picături pentru ochi cu steroizi. În cazul infecţiilor precum conjunctivita, medicul oftalmolog poate recomanda picături pentru ochi sau unguente antivirale, antiinflamatorii, sau antibiotice.

Cazurile minore de pleoape umflate pot fi îngrijire la domiciliu. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să evităm frecarea ochilor, deoarece acest lucru poate agrava problema. În cazul în care purtăm lentile de contact, este necesar să le îndepărtăm până se retrage umflătura pleoapei. Aplicarea de comprese reci poate reduce uneori umflătura, la fel şi stropii de apă rece aplicaţi peste pleoapele închise.

Dacă simptomele persistă sau se agravează, sau în cazul în care apare orice tip de durere la nivel ocular este necesar să consultăm imediat medicul oftalmolog, pentru a exclude o cauză mai gravă a umflării pleoapelor.

Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a preveni umflarea pleoapelor. Unul dintre acestea este un test pentru alergii, în cazul în care pleoapele umflate şi alte simptome asociate alergiilor sunt un fenomen obișnuit. Dacă ştim la ce anume suntem alergici, putem încerca să evităm alergenii specifici sau să minimizăm expunerea la aceştia. Un alt lucru pe care îl putem face este să alegem produse cosmetice hipoalergenice și fără parfum, pentru a evita posibile reacţii alergice. Când utilizăm picături pentru ochi, e bine să ne uităm dacă acestea conţin conservanţi – în timp ce conservanții din picăturile oftalmice obişnuite inhibă dezvoltarea bacteriilor, unii dintre noi pot fi alergici la aceşti conservanți. Dacă suntem purtători de lentile de contact, putem minimiza riscul de infecții oculare sau iritație printr-o igienă adecvată, inclusiv înlocuirea frecventă a lentilelor de contact și a dispozitivului de păstrare a acestora.

Iată câte cauze pot duce la apariția pleoapelor umflate, de aceea, consultarea medicului oftalmolog este absolut necesară pentru a identifica motivul specific cazului nostru.


Leave a Reply